60 svælgprøver om ugen: Her er de nye regler for minkavlere
Fødevarestyrelsen har udfærdiget regler for genopstart af minkavl i Danmark.

Der er udsigt til, at der snart kommer mink i burene i Danmark. Arkivfoto
788 dage. Så længe gik der, fra statsminister Mette Frederiksen annoncerede, at alle mink i Danmark skulle aflives, og så til årsskiftet, hvor det midlertidige forbud mod minkavl blev ophævet.
Fødevarestyrelsen har nu udsendt en række regler og anbefalinger til avlerne, der skal være med til at minimere risikoen for nye udbrud af Covid-19.
På minkfarmene bliver der krav til jævnlige prøver af dyr, som en del af overvågningen for Covid-19. Her er det Fødevarestyrelsen, der kommer ud og tager overvågningsprøverne.
Sundhedsmyndighederne anbefaler, at minkavleren og ansatte tester sig selv for Covid-19 via en antigentest før arbejdsdagen på en minkfarm påbegyndes, og at de tager en ugentlig PCR-test.
Endvidere skal minkavleren have en smittebeskyttelsesplan om blandt andet brug af værnemidler, skift af tøj og fodtøj mv. Medarbejderne skal desuden gennemgå et kursus i hygiejne og om korrekt brug af værnemidler.
60 svælgprøver hver uge
Der er i de nye regler og anbefalinger blandt andet krav om 60 svælgprøver af minkene om ugen (tidligere var det blot fem), og det krav vækker forundring hos Erik Vammen, som er bestyrelsesmedlem i Danske Mink.
- Det undrer mig, at Fødevarestyrelsen nu skal rundt og tage 60 svælgprøver af minkene hver uge, men det er åbenbart for at opfylde et EU-krav, som ikke kan fraviges, siger Erik Vammen til Effektivt Landbrug.
- Jeg forstår i øvrigt ikke, tilføjer han, hvorfor man ikke bruger de gode erfaringer omkring smittefaren, som man har fra andre lande, tilføjer han med henvisning til, at man i flere andre lande, selv da corona-pandemien var værst, formåede at undgå corona-smitte i mink.
Genforhandling efter tre måneder
Trods de mange forholdsregler forventer Erik Vammen ikke, at det vil være for besværligt for minkavlere at passe deres arbejde i den kommende tid. Og han oplyser, at de nuværende regler skal genforhandles, når de har kørt i tre måneder.
- Jeg vælger at se sådan på det, at de her regler er for vores egen skyld, og vigtigst af alt for ikke at smitte minkene. Og det er kun i tre måneder, vi skal gøre det der med de 60 prøver. Så bliver det taget op til genforhandling igen. Og jeg er sikker på, at når de tre måneder er gået, så bliver det sløjfet igen, siger Erik Vammen.
I en ny bekendtgørelse fra Fødevarestyrelsen fremgår det, at det er styrelsen, der skal afholde udgifterne til udtagelse, indsendelse og undersøgelse af corona-prøverne.