Fuglede: - Højst besynderlig demokratisk proces
Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, mistænker, at der ligger politiske motiver bag regeringens beslutning.

BL-formand Flemming Fuglede er rystet over nedlukningen af minkbranchen.
En af de største kritikere af regeringens aflivningsstrategi i den seneste periode er Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, der selv har base i det nordjyske, hvor epicenteret for smitteudbruddet af corona på minkfarme er.
Ikke overraskende er BL-formanden derfor også stærkt rystet over onsdagens melding fra statsminister Mette Frederiksen, som i hans optik betyder, at det nu er slut med minkavl i Danmark.
- Det her er en katastrofe. Det er et helt erhverv, der bliver lukket ned, og de kommer aldrig igen. Heroppe i Nordjylland er det i generationer, som man har arbejdet med mink. Der er en kæmpe ekspertise i Danmark, som ingen andre i verden har haft, og minkavlerne har nogle fantastiske avlsdyr, som nu bliver slået ihjel.
- Jeg tror simpelthen ikke på, at de nogensinde kommer op igen, siger Flemming Fuglede Jørgensen.
Besynderlig proces
I Danmark er der ikke tale om, at der er indført et decideret forbud mod at have mink. Flere partier i Folketinget – især Enhedslisten og SF – har dog i årevis forsøgt at få udfaset minkavlen. Et pres BL-formanden kæder sammen med den netop foretagede beslutning fra regeringen.
- Man kan jo frygte, at der på regeringen har været et voldsomt pres på at få minkavlen lukket ned, og det er en af årsagerne til, at man nu har taget den her beslutning. For nu er det lukket ned, og det kommer ikke igen.
Men hvad nu, hvis der vitterlig er en fare for, at virussen muterer og vaccinerne ikke virker?
- Det er jo der, at jeg kommer til kort. Jeg har ikke ekspertise i det her. Men jeg har kendskab til minkavlere, som har coronavirus, men ingen symptomer har overhovedet. Måske er det en mild variant af corona, siger Flemming Fuglede Jørgensen, der dog igen erkender, at han ikke er virolog.
Vi får intet at vide
Fra BL-formanden lyder det, at han dog kan konstatere, at lobbyorganisationer i andre europæiske lande har haft held med at få overtalt politikere til at forbyde minkavl.
- Måske har de også haft held i Danmark, og fået det kanaliseret ind via bagvejen. Jeg ved det ikke. Men det er godt nok voldsomt, det her. Og for mig at se, så ser det vanvittigt ud, det som man foretager sig her.
Men når Statens Serum Institut er ude at sige, at de her mink skal aflives. Kunne statsministeren så reelt gøre noget andet?
- Hun kunne da have vist lidt tålmodighed og spurgt nogle andre mennesker også. Men det ved jeg jo heller ikke, om hun så ikke også har gjort. Om det er en hovsa-beslutning eller noget, der har været diskuteret i 14 dage. Vi ved ingenting. Vi får intet at vide. Det er en højst besynderlig demokratisk proces, der er foregået her, siger Flemming Fuglede Jørgensen.