Flere reaktioner på minkchokket

Det vælter ind med reaktioner på onsdagens nyhed om, at samtlige mink i Danmark skal aflives, og der går en årrække før, at mink igen kan tillades i Danmark. Her er der samlet nogle af dem.

Her er en række af de reaktioner, som er kommet i løbet af torsdagen på onssdagens nyhed om, at samtlige mink i Danmark skal aflives.

SLF-formand: Sort dag

Regeringens beslutning om at sætte gang i en hurtig aflivning af samtlige mink er en sort dag for os alle og for Danmark. Det mener formand for SLF, Christian Lund.

- Der skal på ingen måde herske tvivl om, at hensynet til danskernes sundhed naturligvis vejer tungest. Minkavl skal ikke være skyld i en ny pandemi, som også kan få konsekvenser ude i verden.

Fra SLF lyder det, at de berørte familier og medarbejdere ikke blot skal sikres økonomisk hjælp. Der skal tænkes videre omkring muligheder for omlægning af produktion, omskoling eller efteruddannelse.

Sagro: Et erhverv i chok

Alle formænd i foreningerne bag Sagro var torsdag formiddag i møde med Landbrug & Fødevarer og Kopenhagen Fur. Herfra lyder det, at der er tale om et erhvev i chok

- Landbrug & Fødevarer og Kopenhagen Fur har desværre ikke faglig evidens, der kan modbevise regeringens sundhedsmæssige beslutningsgrundlag om nedslagtning af alle mink i Danmark, lyder det fra formændene.

I Sagro har man taget kontakt til sine minkavler-medlemmer, lyder det.

Agri Nord: Fuld erstatning

Hos Agri Nord lyder det, at det er med stor beklagelse, at foreningen har modtaget regeringens minkplaner..

- Vi sætter alt ind på, at regeringen opfører sig ordentlig og ikke mindst sikrer en erstatning til de berørte. Vi taler om fuld erstatning, da der uden tvivl er tale om ekspropriation, siger Agri Nords formand Carl Chr. Pedersen. 

Han mener, at erstatningen skal ikke kun dække dyrene, men også bygningerne, maskinerne og hele den værdikæde, der lever af og rundt om minkbranchen.

Dyrlæger: Ulykkeligt men ingen anden udvej

Hos Dyrlægeforeningens formand, Hanne Knude Palshof, lyder det, at selvom forenigen er dybt berørt af situationen, anerkender den, at det er nødvendigt, at folkesundheden står over særinteresser i minkerhvervet og de dyrlæger, som ernærer sig med sundhedsrådgivning eller anden service i minkbesætninger. 

- Vi er klar over, at dyrlægerne, der er involveret i aflivningen af mink, arbejder under voldsomt pres, hvilket vi er i løbende dialog med Fødevarestyrelsen om. Blandt andet har Ansatte Dyrlægers Organisation haft møde med Fødevarestyrelsens HR-afdeling om arbejdsmiljøet og den belastning, der lægges på de involverede dyrlæger, siger dyrlægeformanden.

GLS-A: En rystet branche

Formanden for arbejdsgiverforeningen GLS-A, Helle Reedtz-Thott fortæller, at minkbranhcen er en rystet branche. Også hun forventer fuld erstatning til alle i branchen

- Aflivningen af alle dyr inklusiv avlsdyr betyder et de facto ophør af produktion af mink i Danmark. Derfor må virksomhederne kompenseres fuldt ud. Ikke kun for de tab man lider her og nu – men også for de tab, som virksomhederne får som følge af tab af et produktionsapparat, som ikke længere kan bruges. Ud over de økonomiske tab må vi ikke glemme de menneskelige omkostninger, som beslutningen om aflivning medfører. I mange tilfælde drejer det sig om familier, som hele livet eller i flere generationer har brugt al tid og energi i deres virksomhed, siger Helle Reedtz-Thott.

ege

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også