For ti år siden tog prisen på minkskind et ordentligt hop opad, og det var i virkeligheden dårligt nyt for danske minkavlere. For de øgede globale priser betød, at man satte gang i minkproduktioner i langt flere lande end tidligere, blandt andet i Kina. Og det har siden fået priserne til at styrtdykke.

De faldende priser har gjort det til en ren underskudsforretning at være minkavler i Danmark. Tal fra Danmarks Statistik viser, at minkavlere i Danmark i gennemsnit havde et underskud på op mod en million kroner i 2018.

Problemet er, at de priser der har været gængse på minkauktionerne verden over har været lavere end produktionspriserne. Det koster cirka 270 kroner at producere et skind, men på auktionerne er priserne faldet til tæt på 200 kroner stykket. 

- Der er ikke nogen tvivl om, at de danske minkavlere har det hårdt lige nu, siger Michael Haahr Andersen, markedsdirektør i Jyske Bank til DR Nyheder og fortsætter:

- Der er nogle, som allerede har måtte sige stop, og jeg tror også, at med de udsigter der er lige nu, så vil det være mærkeligt, hvis ikke der er flere, der bliver udfordret, siger Michael Haahr Andersen.

Færre minkavlere
Netop de dårlige priser har betydet en reduktion i antallet af minkavlere. Det er primært avlere, der også har planteproduktion, der har kunnet blive ved med at have mink i deres bure, som fortsat er på markedet, og for dem, der holder ud, er der håb om bedre tider i fremtiden.

Det siger Kopenhagen Furs formand, Tage Pedersen, der samtidig er formand for de danske minkavlere. 

- Priserne er lave, men vi har sat foden i døren og sagt, at kunderne ikke kunne få skindene billigere. Og det resulterede i, at vi de første par dage havde en lav salgsprocent. Men nu er tilliden tilbage i markedet, og vi har solgt 100 procent af skindene fra engang i går (onsdag, red.) og hele dagen i dag (torsdag, red.). Så det er som om, at de accepterer prisen. Og vi får solgt langt hovedparten af skindene, siger Tage Pedersen.

Bedre næste år
Han vurderer, at prisen på de gode skind bliver som ved den seneste auktion, mens de dårlige stiger i pris. Ved den seneste auktion i maj måned nåede gennemsnitsprisen på danske minkskind 212 kroner, og på udenlandske nåede den 177 kroner. 

Er bunden nået?
- Ja, det er den. Og det er det, kunderne også tror på nu. De troede ikke på det, da de ankom til auktionen. For de har været til auktioner både i Toronto og i Helsinki, hvor det gik skidt. Så man var bange for, at bunden skulle endnu længere ned. Men vi har fået dem overbevist om, at det skulle den ikke. Og det har de tillid til nu.

Globalt forventes der et fald i produktionen af minkskind på 30 procent i 2019, og det får formanden til at tro på, at også danske minkavlere går bedre tider i møde.

- Ja, det gør det. De skal kæmpe sig igennem det sidste halve, dårlige år, og så ser det anderledes ud, når vi har færre varer til salg næste år. Så det håber jeg, at de fleste kan få bankerne til at gå med på, lyder det fra Tage Pedersen.

Han forventer, at priserne på de dårlige skind vil stige, mens de gode skind vil holde prisen fremadrettet. De dårlige tider i branchen fik tidligere på året Kopenhagen Fur til at fyre op mod 150 medarbejdere.