Gedde: Gamle Ole er noget særlig

Der lurer en glubsk skabning i den gamle mose. Mystisk og beregnende ligger den på lur efter sit intetanende bytte. En pludselig bevægelse på vandoverfladen er alt, hvad der står tilbage. Gedden er på jagt.

Det er sådanne oplevelser, der sætter sig i mennesker, og nogle gange bliver til en livslang tilstand med fiskefeber. Gamle Ole, som den sagnomspundne kæmpegedde, der bor i et hvert vandhul kaldes, bliver nærmest et livsmål at besejre.

Gedden er almindelig i hele landet, både i søer og større vandløb. Den er en udpræget rovfisk, og lever af andre fisk fra den bliver 10 centimeter.

Mindstemålet for fangst er 60 centimeter, og den når denne størrelse på omkring fire til fem år. En gedde på 100 centimeter er mindst syv år gammel, og en fisk på over 80 centimeter er næsten altid en hun.

Der er ikke lige andre fisk i vores vande, der ligner gedden. Det store hoved med det imponerende gab, den langstrakte krop og finnernes placering på bagkroppen er helt særlig, og kan ikke forveksles med udseendet hos andre fisk.

En af de særlige ting ved gedden er, at den også kan leve i vand, der er ret salt. Derfor ses den også i brakvand, og i fjorde med å-udløb.

Gedden er et yndet mål for lystfiskere, da den er spændende og udfordrende at fange. Der går ofte rygter om kæmpegedder i lystfiskerkredse – De Gamle Oler. Det er ikke helt løgn, da danmarksrekorden er en gedde på hele 126 centimeter og 22,16 kg. Den blev fanget i 2017 i en sø i Nordsjælland.

Hvis man selv får lyst til at prøve kræfter med Gamle Ole, så husk at have styr på fiskekort, fisketegn og eventuelle lokale fredninger.

Gedden er fredet fra 15. marts til 30. april i ferskvand, og fra 1. april til 15. maj i brak- og saltvand. Derudover findes der en stor mængde teknikker til at lokke gedden til at bide på.

Knæk og bræk.

Læs også