Trompetsvamp: Dødens trompet

Regnen har flere dage i september silet ned, og temperaturerne faldt med næsten 10 grader på kort tid. Lysten til strandture og grill på terrassen fortager sig hurtigt, og nu er det andre sysler, der trækker. Det er tid til at komme i skoven.

Det bliver mere og mere populært at samle svampe til køkkengryderne. Det kaldes også at sanke, som er et historisk begreb, der betyder at samle mad i naturen.

Oplevelsen af at samle sin egen mad og turene i skoven er en helhed, der sammen med de yderst velsmagende svampe går rent ind hos mange af os. En af de lækreste svampe kan man finde lige nu, og det er trompetsvampen.

Stor trompetsvamp er i familie med de velkendte kantareller og kaldes sort kantarel i visse kredse. Den ligner ikke de andre svampe, da den ikke har stok, hat eller lameller. Den ligner bare en lille mørk trompet, der stikker op af skovbunden. På fransk hedder svampen ligefrem »trompette de la mort«, der betyder dødens trompet.

Stor trompetsvamp kan forveksles med gamle og rådnende svampe af andre arter, men disse er oftest ret slimede og lugter dårligt. Det er oftest bedagede eksemplarer af sværtende skørhat, der kan skabe lidt forvirring.

Man finder arten i rig muldjord med mange bøgetræer, og den kan faktisk findes over hele landet. Man skal holde godt øje, for de er svære at se i skovbunden. Man kan godt blive afskrækket af svampens lidt kedelige udseende, men man skal ikke lade sig snyde. Mange mener, at kantareller er det ypperligste, men de har nok ikke prøvet trompetsvampen.

Når man samler eller sanker mad i naturen, er det altid vigtigt at være sikker på artsbestemmelsen. Vi har mange svampe og planter i den danske natur, der er giftige og kan være farlige at indtage. Hvis man er nybegynder, så husk en god svampebog, og tag på tur med en ekspert de første gange.

Læs også