Landmænd kan få tilskud til at undlade intensiv drift – og den nye ordning er nem at gå til

Nu er det muligt for jordejere at søge tilskud til »permanent ekstensivering«. Konsulent fra Agri Nord/LandboNord opfordrer til at tjekke arealerne for ukurante marker og kiler. Ordningen er kun åben i kort tid.

Landbrugsstyrelsen har åbnet for en ny ordning, der giver jordejere tilskud til at tage et landbrugsareal ud af driften for altid.

Der gives 82.500 kroner pr. hektar i tilskud til landbrugsjord, der er i omdrift – og 35.500 kroner i tilskud til jord, der er kategoriseret som permanent græs. Der tages udgangspunkt i, hvordan arealet har været anvendt i årene 2021-2023.

Mette Møller Ragborg er natur- og projektkonsulent i Agri Nord/LandboNord.

Hun pointerer, at den nye ordning er en overvejelse værd for landmænd, der har lavbundsarealer eller ukurante marker, der er trælse at dyrke.

- Jeg anbefaler, at man kigger sine mark- og driftsplaner igennem. Se efter, om du kan effektivisere og tilpasse arbejdsspor. Måske er det muligt at skære nogle kiler ud af arealet, der egner sig bedre til at være fri for dyrkning og måske ligger tæt op ad naturområder.

Sådanne kiler eller ukurante marker kan være højere liggende jord på skrænter, dyrkningsfri bræmmer i ådale eller vådområder.

- Det giver god mening at bruge denne ordning, hvis man ønsker at give plads til mere natur på sin ejendom, siger Mette Møller Ragborg.

Kravet er et sammenhængende areal på minimum 0,3 hektar for, at der kan søges om »Permanent ekstensivering«.

Afgræsning og høslæt fortsat muligt

Hvis en jordejer søger tilskuddet efter denne ordning, fraskriver han eller hun sig for evigt retten til at dyrke arealet intensivt, idet ordningen tinglyses. Arealet må derefter hverken gødskes, pløjes eller sprøjtes. Men arealet kan fortsat anvendes af ejeren til afgræsning eller høslæt. De dyr, der afgræsser området, må dog ikke tilskudsfodres.

Derfor egner ordningen sig specielt godt til naturplejere eller landmænd, der arbejder med ekstensiv afgræsning af arealer.

Mette Møller Ragborg oplyser, at man som ejer af et velegnet areal beliggende i en af otte kommuner i Nordjylland og Himmerland kan få tilskud til rådgivning og ansøgning til denne ordning. Det sker via projekt Life IP Natureman – Landmanden som naturforvalter.

Kig godt ind i denne ordning

Formand for Agri Nord/LandboNord, Carl Chr. Pedersen, har noteret sig, at der er kommet en ny ordning. Han mener, at den kan være relevant for specifikke grupper af jordejere. Dem, der ikke har husdyrproduktion af betydning – eller ejere af arealer, der ikke egner sig til fremtidig landbrugsdrift.

- Jeg ser ordningen som en mulighed for landbrug, der ikke har husdyrproduktion – og som kan afse arealer, der kan indgå i skov eller biodiversitet, siger Carl Chr. Pedersen.

Carl Chr. Pedersen understreger, at tilskud til permanent ekstensivering ikke erstatter den værdi, som god landbrugsjord har. Men han erkender, at ordningen virker til at være let at gå til, og derfor kan det være en god idé at overveje ordningen, hvis man har arealer, der netop ikke egner sig til fremtidig landbrugsdrift af forskellige årsager.

- Mit råd er at kigge godt ind i den. Det vil være fornuftigt at orientere sig grundigt og få råd hos vores konsulenter, inden man tilmelder sig ordningen. Det er vigtigt at søge professionel rådgivning, så man kan tage bestik af de fulde konsekvenser for den fremtidige drift og skatteforhold, siger Carl Chr. Pedersen.

Skepsis på baggrund af tidligere erfaringer

Når formanden for de nordjyske landmænd udtaler sig med forbehold og en vis skepsis er det fordi, at Landbrugsstyrelsen tidligere har krævet tilbagebetaling af en kompensation, som en række landmænd fik for netop udtagning af landbrugsjord – i §3 beskyttede arealer. Denne sag kører Landbrug & Fødevarer nu som en principsag.

Derfor lyder rådet også fra Carl Chr. Pedersen i forhold til Permanent Ekstensivering:

- Jeg vil anbefale, at man får en skriftlig garanti fra Landbrugsstyrelsen om, at kompensationen ikke vil kunne kræves tilbagebetalt.

Indtil 31. oktober kan jordejere søge om at komme med i ordningen om Permanent Ekstensivering.

- Min forventning er ikke, at puljen bliver brugt op. Hvis man lever op til kravene, er der en god chance for at komme i betragtning, siger Mette Møller Ragborg.

Permanent Ekstensivering

Ordningen Permanent Ekstensivering har til formål at give tilskud til at ekstensivere landbrugsarealer med henblik på at reducere udledningen af drivhusgasser, begrænse kvælstofudvaskningen og forbedre biodiversiteten på arealerne.

Der kan søges om éngangstilskud efter ordningen frem til 31. oktober. Tilskuddet er 82.500 kroner pr. hektar for arealer, der har været i omdrift inden for de seneste år – eller 35.500 kroner pr. hektar for arealer med permanent græs.

Læs mere på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Life IP Natureman

Tilskud til rådgivning og ansøgning til ordningen.

Life IP Natureman yder støtte til rådgivning og ansøgning om »Permanent ekstensivering«.

Life IP Natureman finansieres især af et EU-program, der skal være med til at forbedre naturindholdet i de sjældne naturtyper rigkær, kildevæld og overdrev.

Naturstyrelsen er projektejer. Jammerbugt Kommune, Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune, Rebild Kommune, Skive Kommune, Vesthimmerlands Kommune, Viborg Kommune og Aalborg Kommune er partnere i projektet sammen med Kødkvægsforeningen Himmerland, Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Læs også