Ejer du jord, hvor der ligger et boringsnært beskyttelsesområde (BNBO), og har du endnu ikke indgået en frivillig BNBO-aftale? Så er det sidste udkald.
Af juridisk miljøkonsulent Kamilla From-Nielsen og miljø-, oplands- og udtagningskonsulent Mette Dyrup Truelsen, Patriotisk Selskab
Ved årsskiftet bliver de danske kommuner forpligtet til at give et påbud til lodsejere, der ikke har indgået en frivillig aftale, om sprøjtestop i BNBO’erne. Derfor opfordrer vi til, at du indgår i forhandlinger om en frivillig BNBO-aftale med det lokale vandværk eller din kommune.
Med en frivillig aftale vil der være større fleksibilitet, og du vil som lodsejer have en større indflydelse på, at I får fundet den løsning, der giver mest mening for dig. Her er det i høj grad relevant at kigge på, i hvilket omfang BNBO’et forhindrer den daglige drift. Det er ikke nødvendigvis blot beskyttelseszonen, der skal ydes erstatning for – det er også relevant at se på, hvordan de dyrkbare arealer, som ligger ved siden af, påvirkes. Det kunne eksempelvis være, at dine maskiner ikke længere har adgang til disse arealer, og derfor skal de også tages i betragtning.
Hvad sker der, hvis jeg ikke indgår en frivillig aftale?
Når du ikke at få en BNBO-aftale i hus med dit lokale vandværk eller kommunen, inden året er omme, betyder det ikke, at du kommer til at stå uden erstatning. Dog risikerer du en længere proces, inden din erstatning bliver afgjort og udbetalt. Derudover vil erstatningen ikke tilgodese de særlige behov, der kan være på lige netop din ejendom. Derfor er vores klare anbefaling, at du forsøger at forhandle en frivillig aftale på plads inden årsskiftet.
Ved Patriotisk Selskab står vi klar til at hjælpe dig med at opnå det bedst mulige udgangspunkt for din forhandling. Vi har stor erfaring med at bistå i forhandlingsprocesser og indblik i, hvordan en fair aftale landes.