Pas på din hund i efteråret

Efteråret kan betyde farer for hunde i form af giftige svampe, nedfaldsfrugt og havens blomsterløg udgør særlige risici for hunde, og som kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer, lyder advarslen fra Agria Dyreforsikring

Efteråret er et skønt tidspunkt at gå tur med hunden i skoven og betragte, hvordan naturen ændrer sig, men de køligere temperaturer bringer en række farer for hunden med sig.

Sådan lyder meldingen fra Agria Dyreforsikring, der peger på en række planter, frugter, bær m.v., der alle kan medføre stpre sundhedsproblemer for hundene.

Kastanjer, svampe, agern, nedfaldsfrugt, og blomsterløg, er bare et lille udsnit, af de mange ting i efterårsnaturen, der kan være farligt for hunden at indtage.

Både kastanjefrugten, bladene, blomsterne og barken indeholder stoffet glycosidet aesculin, som er giftigt for hunde, men nok især hvalpe og unghunde kan finde stor fornøjelse i at lege med frugten. Disse udgør ikke kun en risiko for forgiftning; de kan ligeledes sætte sig fast i mave eller tarm og gøre operation nødvendig.

Hvis hunden spiser en ukendt svamp, kan det gøre den utilpas med opkastning, diarré, rysten mm. Nogle svampe forårsager blot mavebesvær, mens andre kan være dødelige.

Agern indeholder en type gift kaldet garvesyre, der kan give din hund dårlig mave. I større mængder kan giftstofferne forårsage nyre- og leversvigt.

Nedfaldsfrugt tiltrækker også snegle, der kan smitte hunden med hjertelungeorm, en infektion forårsaget af ormelarver, som hunden pådrager sig ved at spise eller slikke slim op fra inficerede snegle, hvilket kan føre til svær hoste, vejrtrækningsbesvær, træthed, manglende appetit, diarré og opkastninger, evt. blødningsforstyrrelser og symptomer fra nervesystemet.

Når temperaturen falder, begynder mus og rotter at lede efter et varmt sted at tilbringe vintermånederne. Muse- og rottegift er designet til at være attraktive for gnavere, men lugten vil ligeledes tiltrække hunden. Så bruger du giftstof mod skadedyr, skal du sørge for, at de placeres på steder, hvor din hund ikke kan nå dem.

Opfordringen fra Agria Dyreforsikring er altid at kontakte sin dyrlæge, hvis man mistænker, at ens hun har indtaget noget af ovenstående.

Læs også