Der lå en tilladelse klar til at udvide produktionen med 3.000 minktæver på Hørby Østergaard i Hobro. Samtidig havde de en tilladelse til at opføre endnu en minkfarm, foruden de 47 haller på i alt fire ejendomme, som Jytte og Olav Vinther Kristensen og parrets tre børn, Morten, Trine og Mette var indehavere af, for nu snart tre år siden.

Dengang de pelsede flest mink, pelsede de godt 40.000 i eget pelseri. Og det var planen, at stedet skulle udvides og udvikles.

Men når man har prøvet af få sådan et rap over næsen, som familien fik i november 2020, ja så tager man ikke risikoen igen, forsikrer Olav Vinther Kristensen sammenbidt hen over kaffen i kontoret på førstesalen.

Han har afbilledet en mink på sin venstre skulder på t-shirten, men den eneste mink, der er tilbage, er den, der svæver som vejrhane over Hørby Østergaard – altså i metal.

Skulle finde en anden vej

35 år med mink fik en brat slutning, og Olav skulle finde noget andet at udfylde sin hverdag med. Det endte med, at ikke alene Olav skiftede boldgade, det gjorde den yngste datter, ergoterapeuten Mette også, da hendes mand Nicklas Keldberg Sørensens drømme blev ført ud i livet og i dag er familiens nye samlingspunkt.

For samtidig med corona, mundbind, håndsprit, PCR-tests og nedlukninger buldrede derudaf gik svigersønnen Nicklas med nogle tanker, han ikke kunne slippe. Han er udannet smed og arbejdede på en fabrik, men fik mere og mere lyst til, at gøre noget andet og drømte om at komme til at producere havekummer. Drømme, der blev pustet til, efter minkhallerne var tømte.

- Lige meget hvad, så skulle vi jo finde noget andet at bruge tiden på, siger Olav, som har lidt skov og ejendomme, han lejer ud. Han kunne begynde at drive jorden igen, men det så han ikke som en mulighed.

- Et eller andet skulle der ske og der var også mange ting i spil, siger han, som brugte det første halve år efter nedlukningen på at rydde op på farmene.

35 år med mink fik en brat slutning, og Olav skulle finde noget andet at udfylde sin hverdag med. Det endte med, at ikke alene Olav skiftede boldgade, det gjorde den yngste datter, ergoterapeuten Mette også, da hendes mand Nicklas Keldberg Sørensens drømme blev ført ud i livet og i dag er familiens nye samlingspunkt, Hø Stål.

35 år med mink fik en brat slutning, og Olav skulle finde noget andet at udfylde sin hverdag med. Det endte med, at ikke alene Olav skiftede boldgade, det gjorde den yngste datter, ergoterapeuten Mette også, da hendes mand Nicklas Keldberg Sørensens drømme blev ført ud i livet og i dag er familiens nye samlingspunkt, Hø Stål.

Fra mink til havekummer

Familiens vilje og ønske om stadig at gøre noget sammen, Nicklas’ drøm om havekummer og en pulje til omstilling for minkavlere og følgeerhverv endte med virksomheden HØ Stål.

Ligesom minkdelen i sin tid var ejet af Jytte og Olav og deres tre børn, blev det samme model for HØ Stål, mens Nicklas blev ansat i marts 2022, og startede sammen med Olav med at renovere bygninger og gøre dem klar til de store maskiner, som inden længe skulle håndtere stålplader og gøre dem til havekummer.

- Hvis ikke man kan se muligheder, så er man jo låst, så jeg tænkte nok ikke så meget over, at det lige var havekummer, men mere bare at komme ud over rampen, husker Olav.

Allerede i november 2022, begyndte Mette efter endt barsel at arbejde fuld tid i virksomheden, som fik sin debut i sommeren sidste år, hvor hele familien, som så mange gange før, tog til Hobro Dyrskue. Denne gang hverken med heste eller tre små ræveunger, men med havekummer.

Selvom minkene er fortid på Hørby Østergaard, er sjælen og ånden stadig den samme i virksomheden.

Selvom minkene er fortid på Hørby Østergaard, er sjælen og ånden stadig den samme i virksomheden.

Den gode historie

Den gode historie om de tidligere minkavlere, som nu havde kastet deres energi i havekummer, fik mediernes interesse. En af artiklerne blev læst med særligt stor interesse af en ældre herre, som herefter ringede til HØ Stål og spurgte om de ville købe hans virksomhed Peanco, som laver rustfri og farvede kummer, mest til indendørs brug. Og det gjorde de.

- Det gjorde, at vi pludselig havde et meget større sortiment. Og vi kunne levere til indendørs brug også, siger Nicklas, som udelukkende startede med at lave produkter i det rustne-look cortenstål, men nu havde yderligere ben at stå på.

Med købet af Peanco fulgte Mads, som er rustfri-smed, mens Nicklas er sort-smed.

Unikke løsninger

HØ Stål producerer primært havekummer, men også andet til uderummet, som højbede, bålfade, bedringe, skraldespandsskjulere og støttemure.

- Kan du tegne det, kan vi lave det. Det er jo nærmest sådan det er, siger Mette med et smil, for familien har også lavet et hav af andre ting, som den enorme corten-trappe, terrassen, hegn, låger eller skjulerne til for eksempel varmepumper.

Familien er med i udviklingsprojekter, sælger til private og erhvervskunder som anlægsgartnere og er ofte underleverandør til haveservice-firmaer og ved derfor ikke altid, hvor deres produkter kommer hen. Dog ved de, at de blandt andet har produceret lakerede corten-kummer til et større indkøbscenter i København.

- Det handler også om at være med på nogle sjove bølger, få fat i nyopstartede. Vi laver alt muligt forskelligt og det er det, der er sjovt, forklarer Nicklas, som til stadighed kan blive overrasket over, når kunden kommer fra for eksempel Sjælland, men må klappe sig selv på skulderen, fordi kunderne ærligt fortæller, at grunden til de vælger ham og HØ Stål er, foruden et kvalitetsprodukt, den service og rådgivning, der følger med.

- Det handler også om at være med på nogle sjove bølger, få fat i nyopstartede. Vi laver alt muligt forskelligt og det er det, der er sjovt, forklarer Nicklas Keldberg Sørensens.

- Det handler også om at være med på nogle sjove bølger, få fat i nyopstartede. Vi laver alt muligt forskelligt og det er det, der er sjovt, forklarer Nicklas Keldberg Sørensens.

Sjælen og ånden lever videre

Selvom minkene er fortid på Hørby Østergaard, lever sjælen og ånden videre i HØ Stål.

- Minkene var noget, vi var sammen om, og sådan er det også med det her, siger Olav.

Og familien er enige om, at ingen af dem, havde kastet sig ud i projektet alene.

- Vi gør det her sammen, og der er ikke noget, vi gør halvt. Hvis der er noget, vi skal, så er det med hud og hår, siger Mette og beskriver, hvordan alle i familien bidrager med det, de kan og forklarer, hvordan »hyggen« er en kæmpe drivkraft for familien, ligesom dengang i pelsningssæsonen.

- Det var ikke de sure opgaver, der trak, men hyggen bagefter og sådan er det stadig. Og det er lige præcis det, vi prøver at tage ind i det her. Vi skal ikke bare drøne derudaf, men holde fast i det, vi altid har gjort, siger Mette.

- Sjælen og ånden vil altid være den samme, konstaterer Olav.

Udvidelse på vej

Olav Vinther Kristensen har altid set en god forretning i at gøre tingene selv, som alle de gange han selv har sat minkhaller op. Det holder familien fast i, for der er penge at spare ved at gøre det selv.

Derfor starter Olav og Nicklas inden længe på en udvidelse af kontorforholdene på Hørby Østergaard.

For mens Nicklas svejser og Olav bukker og klipper, ordner Jytte det administrative fra stuehuset. Mette opsøger nye kunder, pakker og sender varer afsted, men har også mange timer foran computeren. Og det er netop her i kontoret, at pladsen er blevet for trang, for Morten arbejder »hjemmefra« en dag om ugen for at administrere lejeboligerne og nu har Trine også meddelt, at hun tager en dag på Hørby Østergaard om ugen for at hjælpe til, hvor hun kan.

- Alle er inde i det på en eller anden måde, smiler Mette.

- Kan du tegne det, kan vi lave det, siger Mette Vinther Kristensen, for familien har også lavet andet end deres havekummer.

- Kan du tegne det, kan vi lave det, siger Mette Vinther Kristensen, for familien har også lavet andet end deres havekummer.

Natur