Fra marts i år har alle biavlere skulle registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
Når danske bier flyver rundt i landskabet, bidrager deres arbejde både til at bestøve jordbærplanter, kløver til dyrefoder og naturligvis den søde honning. De spiller en vigtig rolle i vores fødevareproduktion, så når sygdom eller skadedyr rammer en bi-familie, er det vigtigt med en effektiv indsats for at forhindre skadegørerne i at sprede sig.
Siden den 21. april 2021, da EU dyresundhedslov trådte i kraft, har det har været obligatorisk for alle landets biavlere at registrere sig i Centralt BigårdsRegister. Med lanceringen i dag af det nyudviklede Centrale BigårdsRegister (CBR) betyder det, at alle danske biavlere, uanset om de var registreret i det gamle system, igen skal registrere sig selv og deres bigårde i det nye CBR, så myndighederne hurtigt kan gribe ind og advare nabobiavlere, hvis der opstår smitsomme sygdomme eller kommer skadegørere hos en biavlers bier.
- Når vi kortlægger alle landets bigårde, kan vi med langt større sikkerhed advare nabobiavlerne, når der sker udbrud af smitsomme sygdomme. Hvis der for eksempel konstateres en ondartet bipest i en bi-familie, er kortlægningen et vigtigt redskab til at få alarmeret biavlerne, før sygdommen når at sprede sig, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Anne-Mette Hjortebjerg Lund.
Sunde bier spiller central rolle
Det gamle register har eksisteret siden 2011 og var frivilligt at bruge frem til 21. april 2021, da det blev obligatorisk for alle biavlere at registrere sig. Meningen med nyudviklingen af det gamle system har været at gøre løsningen mere brugervenlig.
Biavlerne skal blandt andet fortælle, hvor deres bigårde står og hvor mange bi-familier, de har. Det gælder uanset, om de holder bier professionelt eller som fritidsbiavlere. Langt størstedelen af avlerne holder bier på hobbyplan.
- Sunde bier spiller en helt central rolle i vores fødevareproduktion. Bierne bestøver mange af vores planter og er afgørende for en lang række afgrøder, der dyrkes i landbrugs-, frugt- og grønterhvervene. Ved at kortlægge deres bigårde i Centralt BigårdsRegister, hjælper biavlerne med at beskytte biernes vigtige funktion, siger Anne-Mette Hjortebjerg Lund.
Det nye krav er en del af EU’s nye dyresundhedslov, der blandt andet skal være med til at forebygge og bekæmpe sygdomme og skadedyr hos dyr.