Forudsætningerne for at skabe natur på over 500 hektar snart tidligere landbrugsjord er nu faldet på plads ved Tommerup på Fyn.
De har byttet jord på kryds og tværs de seneste tre år ved Tommerup på Fyn. Men nu er alt gjort klar til at det store Holmehave Naturprojekt kan komme i gang. Her skal store arealer laves om til natur. Det er sket gennem multifunktionel jordfordeling..
- Hvis vi fortsat skal kunne producere drikkevand af rent grundvand, er vi nødt til at beskytte vores kildepladser. Den seneste jordfordelingskendelse er endnu et stort skridt på vejen i vores indsats for at beskytte grundvandet på VandCenter Syds vigtigste kildeplads, siger Troels Kærgaard Bjerre, projektchef hos VandCenter Syd.
Over 500 hektar natur
Det nye skov- og naturområde ved Holmehave nær Tommerup bliver udviklet og skabt i et projektpartnerskab mellem Assens Kommune, VandCenter Syd, Hedeselskabet og lodsejerne i området.
Formålet med det samlede projekt er at skabe et 550 hektar stort naturområde, som rummer både skov, natur og vådområder, så det via naturbaserede løsninger både bidrager til at beskytte grundvandet, mindsker kvælstofudledningen til havet, så iltsvindet bliver mindre, mindsker udledningen af CO2 og giver mere plads til natur, biodiversitet og friluftsliv.
- Vi er meget stolte af at være medskabere af et projekt, som kommer til at beskytte grundvandet, mindske udledningen af kvælstof til Odense Fjord og samtidig forbedre naturen og biodiversiteten. Der skal lyde et kæmpe tak til alle de lodsejere, som indtil videre har bidraget til, at vi har kunne erhverve så meget jord til at realisere projektet på, siger formand for Miljø, Teknik og Planudvalget i Assens Kommune, Jens Jakobsen.
God vilje fra lodsejere
Det er jordfordelingsplanlæggere fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV), der i samarbejde med landinspektørfirmaet DeFakto og projektpartnerne forhandler med lodsejerne og indgår aftaler om ejerskifte og køb og salg af jord i forbindelse med projektets erhvervelse af de arealer, som skal bruges til grundvandsbeskyttelse.
Efter den sidste forhandlingsrunde med lodsejerne om dette betyder det, at projektet samlet set har fået 421 hektar til at udvikle sig på, hvoraf de 323 hektar vil blive brugt til at udvikle skov og lysåben natur på.
- Det er lidt af et puslespil, når en jordfordeling skal gå op. Så vi er rigtig glade for, at lodsejerne i området har haft vilje til at se løsninger og bakket op om projektets realisering. Det er kun med deres engagement og vilje til dialog, at det kan lykkes at få det hele til at gå op, fortæller Kai Henriksen, der er jordfordelingsplanlægger i SGAV.
Noget bliver produktionsskov
Arealerne, som er erhvervet til skovrejsning, vil fremover være ejet af Hedeselskabet, som også kommer til at stå for udviklingen og driften af arealerne:
- Skovrejsningsarealerne bliver udviklet som et skovlandskab, som primært består af løvskov med betydelig andel af lysåben natur. Dele af skoven vil blive dyrket løvskov, som sikrer fremtidig produktion af bæredygtige byggematerialer og optag af CO2, siger Casper Sandfeld, der er ejendoms- & projektudviklingschef hos Hedeselskabet og fortsætter:
- Herudover vil der være betydelige arealer med fokus på ekstensiv skovtilplantning og naturlig tilgroning, hvor natur og biodiversitet har førsteprioritet. Disse arealer vil typisk være overgangszoner fra dyrkede skovarealer til lysåbne naturarealer, som binder vådområder sammen med skovarealerne, fortæller han.
Udover de 323 hektar, som der skal rejses skov og udvikles natur på, er der i denne afsluttede del af den multifunktionelle jordforhandlingsproces også erhvervet yderligere 98 hektar til udvikling af vådområder og andre naturfremmende tiltag.Myndighederne arbejder samtidig på at etablere et stort vådområde på over 100 hektar. Her er processen med lodsejerne i gang.