Peter Pagh: Foruroligende at DN ikke ved det

Juraprofessor Peter Pagh fortæller, at der kan vente regeringen benspænd fra EU, når det kommer til planerne om at fjerne Natura 2000-områder.
Juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet er forundret over, at Danmarks Naturfredningsforening tilsyneladende ikke er klar over, at Danmark kun kan indstille en reduktion af Natura 2000-områder til EU, og ikke selv beslutte det.
Det siger han til Altinget efter, at Danmarks Naturfredningsforenings tirsdag sendte en pressemeddelelse ud, hvor man kræver EU på banen for at forhindre miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens planer om at pille cirka 30.000 hektar ud af Natura 2000-beskyttelsen. Hektarer der ifølge ministeren ikke er natur, men primært intensivt dyrket landbrugsjord.
- Danmark kan kun indstille en reducering af de nuværende Natura 2000-områder til EU-kommissionen, vi kan ikke selv beslutte det. Det er kun EU-Kommissionen, der kan ændre de udlagte Natura 2000-områder. Det er lidt foruroligende, at Danmarks Naturfredningsforening ikke ser ud til at vide dette, siger miljøretsprofessor Peter Pagh til Altinget.
Pagh ønsker over for webmediet ikke at vurdere de danske myndighederes faglige begrundelser for at fratage 29.900 hektar land sin Natura 2000-beskyttelse.
Men han understreger, at der både kan komme benspænd fra EU-kommissionen og fra EU-domstolen.
- I 2017 var der lignende sag, hvor EU-kommissionen godkendte de hollandske myndigheders reduktion af et Natura 2000-område, men hvor en hollandsk ngo herefter ved EU-domstolen fik underkendt kommissionens afgørelse. Juridisk er det altså ikke nemt, det, Danmark har gang i, siger han.
Også juraprofessor på Aarhus Universitet, Ellen Margrethe Basse, påpeger, at det kan blive svært for regeringen at gennemføre planerne.
Fra Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding lyder forklaringen på, at foreningen er utilfreds med udtagningen af Natura 2000 som følger:
- Danmark er i forvejen bundskraber når det handler om beskyttet natur. Og efter vi nøje har gennemgået regeringens revision af Natura 2000-områderne er det vores klare vurdering, at det i en række af de områder, som nu fjernes, vil få negative konsekvenser for naturen. I særlig grad for vores fugleliv, lyder det fra præsidenten.