Mangel på strøm giver høje priser
Helt ekseptionelt for årstiden mangler der både vind, vand og gas, der skal forsyne os med strøm i den mørke og kolde tid, skriver AgroMarkets i en analyse på sin hjemmeside.
- Beregninger for år 2022-2025 viser dog, at man regner med at producere 50-60 procent mere vindstrøm end et normalt år. Der skulle altså gerne begynde at blæse mere den kommende tid, og så må vi se, om det kan holde prisen i ro. Under alle omstændigheder skal vi til at indstille os på større udsving i strømprisen, jo mere vi omstiller os til grøn strøm. Så bestemmer naturen, om der er nok strøm eller ej, skriver AgroMarkets.
Analyseselskabet påpeger, at der også er mangel på gas.
Model varsler fald i mælkepriser
EUs mælkepriser er stadig stabile, mens den danske er faldet med en halv eurocent. EUs prismodel indikerer imidlertid, at det ikke er sidste fald, vi kommer til at se, skriver AgroMarkets i en analyse.
- EU Kommissionens europæiske prismodel, der bygger på prisen på skummetmælkspulver og smør, varsler nu endnu tydeligere en kommende svækkelse. Modellen viste allerede i august de første tegn på svækkelse, og den danske afregningspris fulgte efter i september. Følger vi modellen, er signalet kun blevet tydeligere og varsler yderligere prisfald.
AgroMarkets tilføjer:
- Derudover bevæger mælkeprisen sig i 40 måneders cyklusser, og da vi er ved toppen, skal vi tage et fald nu mere alvorligt end ellers. Meget peger på, at svækkelsen kan strække sig over en længere periode.
Ifølge AgroMarkets kan priserne på den globale mælkeauktion GDT ikke direkte overføres til den danske afregningspris, og så den seneste stigning i GDT-prisen kan ikke forhindre den varslede svækkelse i markedet. Dog kan den afbøde »de katastrofalt store prisfald«, skriver analyseselskabet.
- Vi kan komme til at se en fornuftig periode her i efteråret og frem til jul, men herefter er der udsigt til yderligere svækkelse. Eksporten vil blive meget afgørende for, hvornår prisen justeres, tilføjer AgroMarkets.