Ny aftale skal sikre øget biogasproduktion i Danmark

Øget biogasproduktion i Danmark kan mindske vores afhængighed af russisk gas. For at øge produktionen nu og her er partierne bag aftalen om energiafgrøder enige om at udskyde aftalen om at bruge mindre energiafgrøder – for eksempel majs – et år. Det oplyser Klima-, det oplyser Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Europa står i en dybt alvorlig krise, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at mindske vores afhængighed af russisk gas nu og her. Danmark står bedre end flere europæiske lande på grund af vores biogas, og derfor er det ikke i år, vi kan mindske brugen af energiafgrøder. Men selvfølgelig skal vores biogas være bæredygtig, og derfor er vi tilbage på planen for reduktion af energiafgrøder næste år, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

 

Farmdroid er årets start-up-virksomhed

Markrobotproducenten Farmdroid har vundet EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Start-up. Den enige jury kalder virksomheden den ideelle start-up, der både løser et oplagt problem og fremmer bæredygtighed.

- De har formået at gøre det til en god forretning at kombinere automation, CO2-neutralitet og rent økologisk landbrug, lød det fra erhvervsmanden Jan Lehrmann, da han uddelte prisen ved et stort show i København til en glad René Jannick Jørgensen, der er administrerende direktør hos Farmdroid.

EY Entrepreneur Of The Year er Danmarks og verdens mest anerkendte vækstskaberkonkurrence, der finder sted i flere end 60 lande.

Hovedvinderen deltager i den internationale finale, der finder sted juni i Monaco.

Danish Agro lancerer specialiseret Claas lærlingeuddannelse

De danske Class-forhandlere har de seneste 20 år udlært flere end 300 landbrugsmaskinmekanikere, og nu tager Danish Agro, den danske Claas-importør, næste skridt og laver en specialiseret CLAAS lærlingeuddannelse.

Ifølge Arne Spejlborg, Servicechef for Claas i Danmark, er det en vigtig og prioriteret opgave at uddanne de bedste og dygtigste Class-mekanikere.

- Vi tilbyder nu en skræddersyet Class-uddannelse, fordi vi ønsker at give lærlingene en uddannelse og en arbejdsplads, hvor de har muligheden for at blive eksperter på et af branchens stærkeste brands, udtaler han.

Dette kommer til at foregå på entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelserne på HEG, der i forvejen er landsskole inden for faget, hvor det første hold på den nye Claas-specialiseret uddannelse starter til august, hvor eleverne efter de første to grundforløb samt trin 1 vil starte specialiseringen med Class-produkter.

Hvor er Årets Landsby 2022?

Bor du i en fantastisk landsby, hvor sammenholdet er stærkt og optimismen intakt?

Ud fra temaet »En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden« er der nu åbnet op for ansøgninger til Årets Landsby 2022. Det oplyser Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.

- Landsbyer har helt særlige muligheder for - og evner til - at tage hånd om hinanden, uanset om man har boet i landsbyen i 100 år eller lige er kommet hertil, måske endda som flygtning. Her kender vi hinanden og har ofte stærke fællesskaber på tværs, og det lever man simpelthen længere af. Det kunne være spændende at se eksempler på, hvad landsbyerne kan og gør, for jeg tror, at der er noget vigtigt at lære for hele vores samfund, hvis vi kunne blive bedre til at tage hånd om hinanden, siger den nye formand for bedømmelseskomitéen Helene Simoni Thorup.

Frem til den 14. juni 2022 er vinduet åbent for ansøgninger fra landsbyer med op til 1.500 indbyggere, der har gjort en forskel med tiltag målrettet at forbedre den mentale og fysiske sundhed i kampen mod ensomhed og mistrivsel.

Ny blanding af lovpligtige efterafgrøder giver kvælstofbonus

Den nye efterafgrødeblanding FRDK MFO Kvælstoffabrikken er godkendt som lovpligtig efterafgrødeblanding og har samtidig særligt gode kvælstoffikserende egenskaber. Den kan hente op til 170 kg N til næste afgrøde og vil give mindst 200 kroner i plus pr. hektar, vurderer planteavlskonsulenter.

ShopFRDK har efter lovændringen, der muliggør brugen af kvælstoffikserende arter, lanceret blandingen MFO Kvælstoffabrikken.

- Nu kan man få endnu mere ud af sine lovpligtige efterafgrøder, og jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle vælge den her blanding fremfor en almindelig blanding, siger Jacob Winther Nymand, administrator af ShopFRDK

Udover olieræddike og honningurt indeholder den nye blanding blodkløver og vintervække. To arter, som ShopFRDK har haft enorm stor succes med i Carbon Farm-blandingen, som er til de frivillige efterafgrøder.

- Vi har set god vækst i både vintervikke og blodkløver hen over efterår og vinter, og nogle steder er væksten allerede godt i gang, fortæller Jacob Winther Nymand.

Nyt undervisningsmateriale til håndtering af døde dyr

Daka har lanceret nyt undervisningsmateriale, som skal hjælpe landmanden med at klæde sine medarbejdere bedst muligt på til at håndtere døde dyr på bedriften.

Undervisningsmaterialet er et resultat af Dakas innovationsinitiativer, der foregår i samarbejde med danske landmænd.

- Vi har i Daka løbende kontakt med landmænd på bedrifterne rundt i landet, men de medarbejdere, der ofte håndterer de døde dyr i dagligdagen, er vi ikke på samme måde i direkte dialog med. Derfor har vi udviklet et undervisningsmateriale, der fungerer som et simpelt værktøj til landmanden til videreformidling af korrekt håndtering af døde dyr, siger kommunikations- og marketingchef i Daka, Søren Mohr Jensen.

Materialet består af et tre diasshow med hvert sit tema, optimal håndtering, god brug af PIGUP&KO appen og de døde dyrs værdi.

Derudover er der også lavet videoer hvor Daka gennemgår temaerne, som både kan bruges efter landmanden selv har gennemgået materialet, eller udsendes selvstændigt til medarbejderne. Materialet understøttes af et skriftligt baggrundsmateriale og en plakat, til ophængning ude på gården.

 

Mollerup Mølle får rekordomsætning

Den familiedrevne Mollerup Mølle A/S har aldrig tidligere haft en så stor omsætning som i det seneste regnskabsår.

Omsætningen steg med 15 procent fra 1,27 milliarder kroner til 1,46 milliarder kroner. Overskuddet før skat kunne dog ikke følge med omsætningen, da det faldt med 2,2 millioner kroner fra 11 millioner kroner til 8,8 millioner kroner.

- Omsætningen har været tilfredsstillende med pil op, mens resultatet før skat er tilfredsstillende med en lille pil nedad, siger Søren Rathcke, formand for bestyrelsen i Mollerup Mølle i en pressemeddelelse.

Når Mollerup Mølles omsætning er steget til ny rekordhøjde, skyldes det en kombination af prisstigninger og øget volumen i afsætningen.

- Vi har især øget vores salg af gødning, plantebeskyttelse og såsæd, mens vi på foder er vokset marginalt, siger Søren Rathcke og peger på, at væksten fortrinsvis er sket i de geografiske områder, hvor Mollerup Mølle hidtil har været til stede.

Grøn frontløber får stor investor

Bagger-Sørensen Equity A/S investerer større millionbeløb i Lyras A/S, som netop har vundet prisen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact.

Lyras har udviklet en energisparende teknologi, som har udviklet en banebrydende teknologi, der inaktiverer mikroorganismer i mælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys.

Samtidig med investeringen bliver CEO i Bagger-Sørensen Equity A/S og tidligere CEO i Fertin Pharma A/S Søren Birn en del af Lyras’ bestyrelse. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

- Vi vil gøre en reel forskel for verdens klima. Det kan vi kun gøre ved at vækste globalt. Med aftalen her konsoliderer vi bestyrelsen med yderligere stærke kompetencer i forhold til den rejse, vi er på, siger Rasmus Mortensen, CEO i Lyras. 

 

Vækstfonden introducerer grønne retningslinjer

Når landbrugere skal låne penge i Vækstfonden, vil der fremover være en række grønne retningslinjer, som de skal forholde sig til. Det oplyser Vækstfonden i en pressemeddelelse.

Dansk landbrug står i disse år overfor at skulle gennemføre en vigtig grøn transformation, og det skal de nye retningslinjer fra Vækstfonden være med til at understøtte.

- Statens finansieringsfond har i mere end 10 år arbejdet med at sikre risikovillig kapital til at udvikle og innovere dansk fødevareproduktion. Nu introducerer fonden grønne retningslinjer, der bliver implementeret på tværs af Vækstfondens låneprodukter til landbruget. Retningslinjerne kommer i forlængelse af den udvikling, vi allerede ser i landbruget, fortæller Lene Gade Hovmøller, landbrugsdirektør i Vækstfonden.

10.000 danskere slipper haven fri

Stadig flere haveejere vælger at give vores pressede natur en hjælpende hånd. Mere end 10.000 private haver er nu tilmeldt projektet »Slip haven fri«, hvor målet er at gøre haverne mere naturvenlige til gavn for sommerfugle, vilde bier, fugle og mange andre arter. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

- Der er en akut mangel på plads til naturen i Danmark, så det er fantastisk, at stadig flere danskere vælger at bruge en del af deres have til at hjælpe naturen. Det gør en stor forskel, hvis man dropper en lille del af den klassiske trimmede græsplæne til fordel for naturvenlige planter og andre elementer, som får haven til at summe af mere liv. Hver kvadratmeter tæller, hvis vi skal komme sommerfuglene og de andre trængte dyr til undsætning, siger Therese Nissen, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

 

Det danske areal med flere økologiske grøntsager er mangedoblet

Både økologiske marker med bladselleri, løg og grønkål har haft gevaldigt vokseværk de seneste par år. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

- Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.

Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.
Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark er den økologiske andel også steget. Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 procent til 8,3 procent.

- Bag den udvikling ligger dog store forskelle fra grøntsag til grøntsag. For eksempel er hver fjerde løgmark og hver anden gulerodsmark nu økologisk, siger Ane Førde.

Måler man kun på arealet, er netop gulerødder, spisekartofler og ærter de største økologiske afgrøder.

 

Nyt universitetssamarbejde skal styrke fødevareforskningen

Nyt center samler alle landets universiteter i forskningsfællesskab om fremtidens fødevarer. Det skriver Mælkeritidende. 

Det nye center START Centre for SusTainable AgRifood sysTems kommer ifølge Mælkeritidende til at spille en central rolle i udviklingen af fremtidens løsninger til grøn omstilling inden for landbrugs- og fødevaresystemer.

- Det er ganske unikt, at alle danske universiteter er gået sammen for at danne en stærk fælles front på tværfagligt niveau. Agendaen inden for landbrug og fremtidens fødevarer har meget høj prioritet for dansk forskning og de udfordringer, som vores verden står overfor, kræver handling for at skabe en mere bæredygtig udvikling, især inden for landbrugs- og fødevaresystemer, fortæller Christine Nellemann fra DTU og siddende formand for styregruppen bag centret START.

START-sekretariatet får base på Aarhus Universitet og ledes af en styregruppe med repræsentanter fra alle de stiftende universiteter.

 

Høstmarked genopstår

Når sommeren går på hæld, inviterer økologer over hele Danmark til en sensommerweekend den 3. & 4. september i økologiens tegn.

Økologisk Høstmarked kommer til at foregå på gårde over hele Danmark, og der er stadig åbent for, at man kan tilmelde sig som vært.

”Økologisk Høstmarked er for alle økologer, der har lyst til at bruge en weekend på at åbne dørene og vise deres høst frem. Det er en weekend fyldt med energi, højt humør og stolthed, fortæller Mads Lysgaard Thygesen, projektleder, Økologisk Landsforening

Økologisk Høstmarked hylder smagen, det lokale madlandskab og dyrker fællesskabet sammen med forbrugerne.

- Vi skal styrke fællesskabet mellem land og by, mellem dem der dyrker maden og dem, der spiser den. Økologisk Høstmarked kan det hele og vi glæder os til at byde indenfor, siger Louise Køster, forperson, Økologisk Landsforening.