Arla: Biogas er et vigtigt værktøj
Mejerikoncernen forventer, at alle deres 10.000 mælkeleverandører i syv lande fra i år får et årligt klimatjek. Det er et nyt tiltag i Arlagården-ordningen som et led i 2050-målet om klimaneutral produktion.

Ved starten i går på bioenergikonferencen er Arla-direktør Jan D. Johannesen her i samtale med tidligere klima- og energiminister Lykke Friis, i dag formand for House of Energy. Foto: Erik Hansen
Klimaudfordringer og den verserende debat har for alvor sat sine spor – også på gangene på NutriFair-messen. Temaet er helt anderledes kommet i fokus, alene i sammenligning med messen for blot et år siden.
Landbrugsproduktionen står for en betragtelig del af udledningen af CO2, metan og lattergas, og derfor får erhvervet en stor opgave i opfyldelsen af Danmarks klimamål. Allerede sidste år meldte både Landbrug & Fødevarer, andelsselskaber som Arla, Danish Crown, DLF sammen med flere andre virksomheder deres ambitioner ud med et mål om et klimaneutralt, dansk landbrug senest i 2050.
- Vi vil som virksomhed og sammen med vores råvareleverandører, 9.900 mælkeproducenter i syv lande, ganske enkelt være mest ambitiøse på vores felt i hele verden. Det er så højt på vores agenda, at det er det, vi skal overleve på, lød det fra direktør for bæredygtighed i Arla-koncernen, Jan D. Johannesen, som en af indlederne ved bioenergikonferencen i går på NutriFair-messen.
Ressourcer til landbruget
Han erkender, at opgaven er stor, ikke mindst fordi netop udslip af metan fra køerne og lattergas fra markerne er høje søjler i klimaregnskabet. Derfor skal landmændene være en meget aktiv partner i bestræbelserne på at nå målet i 2050.
- Det er ude ved landmændene, den største påvirkning er. Derfor skal de fleste ressourcer dedikeres dertil, lød det fra Arla-direktøren, som understreger, at der skal mange tiltag til.
- Ikke mindst vil biogas her være et rigtigt godt og centralt værktøj, ikke mindst i gødningsforbedringen. Derfor skal biogasproduktionen udbredes langt mere.
Årligt klimatjek
Jan D. Johannesen oplyste ved bioenergikonferencen, at kvalitetsprogrammet Arlagården nu udvides yderligere på klimafronten i form af både rådgivningsbesøg og klimakontrol.
- Allerede fra i år vil alle vores leverandører blive tilbud et ens klimatjek. Det er frivilligt, men man får en ekstrabetaling for mælken, ganske som i Arlagården, hvor 95 procent af mælkeleverandører har tilsluttet sig. Derfor er vi sikre på, at langt de fleste også vil tilmelde sig klimadelen.
- Klimatjek-ordningen sættes i gang fra juni 2020, og vores mål er, at alle næsten 10.000 leverandører i de syv lande hvert år får et klimatjek, lyder ambitionen fra Arlas direktør for bæredygtighed.