- Vi skal sikre en grøn og bæredygtig energiforsyning, lyder det fra fagmessen for husdyrproducenter, NutriFair, som sætter fokus på bioenergi og biogas, når dørene åbner den 17.-18. maj til den første fysiske landbrugsmesse efter coronapandemien.
Bioenergi og især biogas er blevet så vigtig en del af mange husdyrproducenters hverdag og samlede forretningsområde, at emnerne får ekstra stort fokus, når fagmessen for husdyrproducenter, Nutrifair, løber af stablen i MesseC i Fredericia tirsdag og onsdag den 17.-18. maj.
Som noget nyt får bioenergien derfor taletid på den store scene med efterfølgende debat om de politiske rammevilkår for biogassen i Danmark.
- Under corona og nu senest krigen i Østeuropa er opmærksomheden omkring biogas kun vokset, og med nye og større mål om bæredygtighed og klimaneutralitet samt ikke mindst forsyningssikkerhed, giver det også mening, at bioenergi og biogas får en større plads på programmet til Nutrifair, lyder det fra arrangørerne.
Biogas får værdi for landmanden
Udgangspunktet er, at Danmarks forbrugere ser ud til at komme til at mangle gas, og her kan biogas komme til at spille en vigtig nøglerolle.
- Men uden biomasse i form af gylle og dybstrøelse fra husdyrproducenterne kan målet ikke nås, lyder det fra arrangørerne.
Stort potentiale
Danmark ligger helt i front på europæisk plan, når det gælder biogasanlæg, der er baseret på husdyrgødning og organisk affald til produktion af grøn energi. Alligevel kommer kun 26-27 procent af husdyrgødningen ifølge arrangørerne igennem et biogasanlæg.
- Der er derfor et stort potentiale for dansk landbrug for at udnytte biogas til at afkoble husdyrproduktionen fra arealkravet og derved fastholde en stor og bæredygtig animalsk produktion til gavn for fødevaresikkerheden på verdensplan, dansk eksport og ikke mindst landbrugets fortsatte eksistens, ja og endda måske være med til at udvikle fermenteringsindustrier i samspil mellem planteproduktion, dyrehold og mikroorganismer, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.
Hovedfokus på messen og konferencen vil være at italesætte det samspil, som kan få landbruget og biogassektoren til at bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
Tirsdag den 17. maj vil moderator og tidligere fødevareminister Henrik Høegh indlede en række af korte indlæg på den store scene omkring landbrugets rolle som energiproducent. Her vil en række branchefolk og politikere sætte landbrugets rolle som energileverandør i forhold til det omgivende samfund til debat.
Politiske mål
Onsdag den 18. maj vil Biocluster Danmark overtage scenen for bioenergi/biogas-området med et spændende program.
På messen vil der også være bioenergikonference begge dage med udvalgte temaer, hvor fagfolk og interessenter vil fortælle om vigtigheden af, at landbruget fortsat udvikler på produktionen af biogas, så vi kan nå de politiske mål om 70 procents reduktion i 2030.