5 millioner grønne bakker fra Friland bliver genanvendelige
Frilands karakteristiske grønne kødbakker, vil i fremtiden være lavet af miljøvenligt genanvendeligt plast.

- Forbrugerne har en forventning om, at vi leverer på dette punkt, og derfor har vi længe ønsket en mere miljøvenlig emballage. Vi har set på flere forskellige løsninger og genanvendeligt plast er det helt rigtige valg, siger direktør i Friland, Henrik Biilmann.
Hvert år åbner danskerne mere end 5 mio. bakker med grise- og oksekød fra Friland Økologi. De grønne bakker vejer tilsammen mere end 75 tons, og de kan nu genanvendes igen og igen til emballering af fødevarer - modsat den nuværende plasttype.
Udskiftningen til den mere miljørigtige plasttype, sker på koncernniveau, så også kødbakkerne, der omkranser Danish Crown mærket kød, bliver skiftet. I alt bliver det til svimlende 55 millioner kødbakker, der vil bestå af genanvendt plast.
- På tværs af alle led i Danish Crown koncernen er vi på en rejse, hvor vi vil gøre kødproduktionen mere miljøvenlig. Hvis vi skal lykkes med de mål, vi har sat os, skal der justeres på produktionen hele vejen gennem kæden, og her er emballagen et oplagt sted at sætte ind, siger direktør i Friland, Henrik Biilmann, der er begejstret over, at de grønne bakker fra Friland, nu bliver endnu grønnere.
- Forbrugerne har en forventning om, at vi leverer på dette punkt, og derfor har vi længe ønsket en mere miljøvenlig emballage. Vi har set på flere forskellige løsninger og genanvendeligt plast er det helt rigtige valg, siger han.
På både Frilands og Danish Crowns kødbakker, vil der blive arbejdet målrettet med kommunikation på bakkerne. Det handler både om at motivere forbrugerne til at sende kødbakkerne til genbrug og at sikre, at forbrugerne bruger de nødvendige ekstra sekunder på at gøre bakken klar til genbrug. Bakken skal nemlig skylles kort under vandhanen, inden den smides i containeren til hårdt plast.
Når de nye bakker lander hos forbrugerne, vil de allerede være fremstillet af 80% genbrugsplast, men målsætningen er højere.
- Vores foreløbige beregninger viser, at skiftet til den nye type plast vil reducere CO2-udledningen per plastikbakke med 54 procent, hvis bakken genanvendes. Det tal vil blive endnu større, hvis det med tiden bliver muligt at fremstille kødbakkerne af ren genbrugsplast. Hvis bakken derimod brændes af, er reduktionen kun seks procent, så derfor er det centralt at få løftet genanvendelsesgraden, siger Preben Sunke, der er Group COO i Danish Crown og har ansvaret for koncernens bæredygtighedsstrategi.