Kristian Andersen er ottende generation på Kragegaarden. På markerne står kornsorter, som tidligere generationer nok også dyrkede på ejendommen i Haundrup ved Ferritslev.

Den økologiske landmand viser blandt andet en mark med hvede af sorten Ure.

- Måske kan de allerældste landmænd huske den. Men vi har også endnu ældre sorter, som stammer helt tilbage til krigens tid og endda tidligere, fortæller han og nævner Petrus rug som en vigtig sort til rugkerner til rugbrød og fremstilling af rugmel i gårdens mølleri.

Proteinplanter

Han påpeger, at de gamle sorter har en bedre smag, men også evnen til at opnå et proteinindhold på de nødvendige omkring 12 procent til bageformål.

- De moderne sorter er fremavlet til at kunne give et anderledes stort udbytte, men med nødvendig tilførsel af meget kvælstof. Derfor holder vi liv i de gamle sorter, også selv om udbyttet ofte kun er tre tons pr. hektar eller mindre, forklarer Kristian Andersen.

For at sikre kvælstof til kornet i sin økologiske bedrift lægges der rød- eller hvidkløver ud i alle marker, enten som frøgræs eller som udlæg i vårsæden. Endvidere anvendes husdyrgødning fra gårdens mindre hold af ammekvæg.

Endelig indeholder sædskiftet på Kragegaardens i alt 200 hektar også et større areal med økologiske kartofler, som afsættes til en grossist. Og som noget helt nyt prøver Kristian Andersen i år at dyrke egne proteinplanter, som skal erstatte importeret protein til mølleriets produkter.