Både traktoren og maskinen er fyldt med jord efter den første forårstur i marken hos Asger Winther Petersen, der ejer og driver Pilegården ved Møgeltønder sammen med sønnen Arthur. En bedrift med produktion af økokyllinger samt 200 hektar økologisk planteavl

Maskinen er en BioRotor 400 fra Lunde Maskincenter i Nr. Nebel, der har udviklet maskinen som man selv producerer og sælger i både Danmark og udlandet. BioRotor er en maskine til bekæmpelse af ukrudt i økologiske marker. Tallet 400 indikerer arbejdsbredden på fire meter, mens maskinen også findes i modellerne 2500, 3000 og 6000 med henholdsvis 2,5, tre og seks meters bredde.

- Udviklingen af maskinen startede for otte år siden, hvor en skovfoged ved Nymindegab henvendte sig til os, og spurgte på en maskine, der skulle kunne tage livet af hybenbuske, og så begyndte vi ellers at lege med det, fortæller direktør og indehaver af Lunde Maskincenter, Leo Pedersen, om ideen bag BioRotor.

Resultatet blev en effektiv, solid og kraftig maskine - BioRotor, der har vist sig effektiv til alle former for ukrudtsbekæmpelse i økologiske marker også – samt både etablerede marker og gamle enge og brakmarker.

Tænder med gummiaffjedring

Maskinen, der spændes efter en traktor, er udstyret med en speciel tandløsning, med tænder, der med en solid gummiaffjedring og to bevægelige bolte på henholdsvis 10 og 12 mm på hver tand, sørger for en bevægelighed af tanden.

- Ved at hav gummi på gør det, at man ikke ødelægger tanden, samtidig med at springboltene tager slaget, forklarer Leo Pedersen, der noterer sig, at det er en egenskab, der især er populær i lande som Norge og Finland, hvor der kan være fjeld under jorden, som man kan støde på.

Udfordret på pløjning

Det kan være udfordrende at være økolog med jord, der ligger i den sønderjyske marsk.

- Det er Danmarks stiveste jord. Det er klægjord, da det er tidligere havbund, hvor det man altid har gjort, har været vinterpløjning, forklarer Asger Winther Petersen, der tilføjer, at det langtfra altid har været muligt for ham at pløje om vinteren.

Samtidig havde han fået lavet en RISE-analyse af bedriften, der er en bæredygtighedsanalyse for bedriften med ti forskellige punkter.

- Vi lagde højt på det hele, og en af tingene er jo at stoppe med at pløje, forklarer Asger Winther Petersen.

Det bedste såbed

Det er især på etableringen af det optimale såbed på de til tider lidt besværlige økologiske arealer, at Asger Winther Petersen har haft stor fordel af BioRotor-maskinen.

- Den gør jobbet 100 procent, konstaterer Asger Winther Petersen, efter kørsel hér i foråret i 150 hektar med BioRotor 400.

BioRotor er effektiv i alle former for ukrudt, men der er især omkring rævehalegræs, at den har vist sit værd hos Asger Winther Petersen.

- Rævehale-græs er aggressivt og kvæler bare alt., konstaterer Asger Winther Petersen, der især har døjet med netop rævehalegræs i både foråret og efteråret.

Med BioRotor ser det nu heldigvis ud til, at Asger Winther Petersen har fået has på rævehalegræsset sammen med alt det øvrige ukrudt. Og det samtidig med at han har undgået knoldet og besværlig jord.

Og det alt sammen sket i et tempo, der har været tre gange hurtigere end tidligere. Tænderne inde i maskinen har en hastighed på 90 km/t. Samtidig er det muligt at køre op til 10 km/t med den 2,7 tons tunge maskine.

Asger Winther Petersen vurderer selv, at han har kunnet køre omkring 7 km/t med en arbejdsdybde på 3 – 5 centimeter. En dybde han gerne så konstant omkring fem centimeter, hvilket vil kræve en lidt større traktor – noget han planlægger at få klar til næste sæson.

Se mere om BioRotor på www.lundemaskincenter.dk.