Agernæs Øko på Sydfyn dannede rammen for Økologisektionens sommermøde i sidste uge. Her var produktion af danske økologiske grøntsager blandt andet på dagsordenen.

Danmarks samlede areal med grønt, frugt og bær er på cirka 30.000 hektar. Heraf er 9.000 hektar dyrket økologisk. På Agernæs Øko dyrker man 470 hektar med blandt andet kål, løg, hokkaido, ærter til pluk, salat, sukkermajs og selleri.

Udfordret på pris og afsætning

Danmark importerer økologiske fødevarer for i 5,0 milliarder kroner. Heraf udgør frugt og grønt 2,3 milliarder kroner. Samtidig er nettoimporten af grønsager pr. indbygger i Danmark ti gange så høj som i gennemsnittet i EU. Tal som formand for Økologisektionen, Hans Erik Jørgensen, finder tankevækkende.

- Økologien er for tiden udfordret på pris og afsætning. I sådan en tid er det vigtigt, at vi også husker at se på muligheder. Her er produktion af frugt og grønt et oplagt emne at sikke næsen i. Både produktion i mindre skala og større skala, sagde Hans Erik Jørgensen.

Et andet emne, der prægede aftenens politiske debat mellem adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Merete Juhl og Hans Erik Jørgensen samt de godt 70 fremmødte landmænd var, udover klima og CO2-afgifter, også smag, madkultur og danskernes fokus på pris og måltidets hurtighed.

Madkultur og maddannelse

- Danskerne bruger sammenlignet med andre meget få penge på mad, og vores spisekultur er ved at udvikle sig til noget, der skal overstås på rekordtid. Det vil vi i Landbrug & Fødevarer gerne være med til at ændre. Vi skal have madkultur og maddannelse. Det fortjener vores gode fødevarer, sagde Merete Juhl.

Økologisk sommermøde er en fast tradition i Økologisektionens aktivitetskalender. Her sætter enten formand eller adm. direktør i Landbrug og Fødevarer, sammen med Økologisektionen, fokus på aktuelle emner inden for økologien og ser på spændende økologiske bedrifter.