Flere midler til den økologiske vækstgryde

Danmark står stærkt på det økologiske marked, men vi må ikke gå i stå, fastslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti blevet enige om en ny vækstpakke til støtte for omstillingen fra konventionelt til økologisk landbrug.
Det er for at holde gang i den økologiske vækstgryde, at regeringen har aftalt den nye plan med Dansk Folkeparti. I forhold til de planer, den daværende VKO-regering gennemførte i 2015, er der tale om en forhøjelse af de afgivne midler til økologisk arealtilskud på 373 millioner kroner i forhold til fødevare- og landbrugspakken.
I forbindelse med aftalen fra 2015 nedsatte forligspartierne samtidig et økologisk erhvervsteam, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan man kunne styrke økologien. Det er disse anbefalinger, der lægger bag vækstplanen med 39 konkrete initiativer – og med de nye midler kan der omlægges op mod 70.000 hektar jord til økologisk landbrugsjord.
 

Forskning og udvikling

Hovedpunkterne i den nye plan er, at det skal være lettere at være økolog, at investere i økologisk forskning og udvikling, at der kommer krav til natur og klima i økologien, at økologerne får bedre adgang til gødning og en styrket eksport.
- Danmark står stærkt på det økologiske marked, men vi må ikke gå i stå. Vækstplanen skal være med til at styrke den danske førerposition, fastslår miljø- og fødevare-
minister Esben Lunde Larsen (V) og tilføjer:
- En af de store udfordringer for at økologien kan vokse sig stærkere og udvikle sig, er mangel på gødning til de økologiske marker. Her kan en løsning være at gøre det lettere at bruge madaffald fra byerne som gødning. Det kan løfte økologien, og det kan bidrage til en mere cirkulær økologi.
 
Øko-arealet sætter rekord
OPGØRELSE Ny statistik viser et fortsat boom i økologien. Faktisk har det økologiske produktionsareal aldrig været større, end det er nu. Det viser en ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.
Ifølge statistikken steg økoarealet med 28.365 hektar fra 31. maj 2016 til 31. maj 2017. Det økologiske produktionsareal voksede altså med 13 procent til 245.159 hektar i 2017 mod 216.794 hektar i 2016. Det svarer til 9,2 procent af Danmarks samlede landbrugsareal.
Også antallet af økologiske bedrifter er vokset kraftigt de seneste år. Pr. 31. december 2017 var der 3.635 økologiske bedrifter, hvilket er en vækst på 1.099 bedrifter de seneste tre år.
Den største vækst har fundet sted i Region Sjælland, hvor det økologiske areal voksede med 20 procent og nu udgør 24.055 hektar. Det er dog fortsat i Sydjylland, at økologien har den største andel med 12,3 procent af det samlede landbrugs-
areal, svarende til 70.000 hektar.

Læs også