Der er masser af økologisk inspiration at hente på Fyn. Derfor er der al mulig grund til at tage med Syddansk Økologi på en inspirationstur over på den anden side af Lillebælt. Turen gennemføres 16. maj.
 
Fynboerne har gennem flere år været gode til at skabe mange små virksomheder med fødevareproduktion. De er aktive blandt andet på eksportmarkederne, og i Odense som øens hovedstad og centrale by oplever de en stor afsætning af de økologiske produkter. Således steg det fynske forbrug af økologi med 30 procent i 2016, beretter TV2/Fyn.
 
Kan ikke lette selv
Mette Gammicchia, der er afdelingsleder for eksport og indlandsafsætning i Landbrug & Fødevarer, forklarer, at afsætning af varer til udlandet er en mulighed, som også de fynske producenter har taget til sig.
 
- Vi ser lige nu, at rigtig mange udenlandske markeder har en vækst i økologi, og den kan de ikke lette selv. Derfor er det en god idé for danske producenter af økologi, hvis de kigger mod udlandet, siger hun.
 
35.000 kyllinger
De mange fynske muligheder vil Syddansk Økologi sætte fokus på. Kvægbrugsrådgiver Kirstine Lauridsen, LandboSyd, deltager på turen til Fyn, og hun lover mange gode oplevelser for de, som har interesse i at udvikle økologisk lokal fødevareproduktion.
 
På Fyn er i alt 6.733 hektar landbrug omlagt til økologisk landbrug, og inspirationsturen arrangeret af Syddansk Økologi gør bl.a. holdt hos Morten H. Hansen på Drudegården ved Tommerup. Han har været økolog siden 1997 og driver i dag 140 ha med bl.a. vinterraps, hestebønner, ærter og korn samt producerer 35.000 slagtekyllinger til HK Scan.
 
Øko-formand byder velkommen
Formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion, /Hans Erik Jørgensen, Jordløse ved Haarby, tager også imod. Han har 300 søer og produktion af slagtegrise, Skotsk Højlandskvæg, får samt et markbrug på 340 hektar med korn, ærter og græsfrø.
 
Frugtavl fylder meget på Fyn og kommer i fokus, når turen går videre til Harndrup Skov Frugtplantage omfattende et areal på 20 hektar. Der er mere end 30 sorter af æbler og pærer i plantagen samt lidt kirsebær, blommer, solbær, ribs og stikkelsbær.
 
- Jeg kan kun opfordre folk med interesse i økologi og afsætning af fødevarer til at tage med på turen. Besøgene vil helt sikkert inspirere mange, siger Kirstine Lauridsen.