Økologiens varemærke fylder 30 år i Danmark
Det røde ø-mærke fylder 30 år i år. Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen ved Landbrug & Fødevarer vurderer, at Ø-mærket har været altafgørende for udbredelsen af økologi i Danmark.

Danskerne er verdensmestre i økologi, og er det folkefærd, der køber flest økologiske varer pr. indbygger, og Hans Erik Jørgensen mener, at en stor del af æren for det kan tilskrives det røde ø-mærke, som fylder 30 år i 2020. Arkivfotos: Camilla Bønløkke
Livet som nyuddannet landmand startede med en rejse for Hans Erik Jørgensen. Han var et smut i New Zealand, hvor han passede hjorte ude i den friske luft.
- Da jeg kom hjem, vidste jeg, at jeg på sigt skulle have mine dyr udenfor. Egentlig ville jeg gerne passe hjorte, men det er svært at tjene penge på i Danmark. Derfor faldt valget på grise, der også er et helt fantastisk dyr. Specielt hvis man giver dem plads og mulighed for at udleve deres naturlige adfærd, udtaler Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen ved Landbrug & Fødevarer, i nyhedsbrevet FrilandNyt.
Da han kom hjem, startede han som konventionel landmand i 1989 og i 1993 flyttede han grisene udenfor og begyndte at producere varemærket Frilandsgris. I 2007 tog han sammen med sin kone Kirsten Rasmussen springet, og omlagde gården Risbjerg ved Jordløse til økologi.
- Det har vi ikke fortrudt et sekund. Selvom vi ikke fik den bedste start med økologien, da markedet var overforsynet. Derfor mistede vi rigtig mange penge de første tre år som økologer, men vi hængte dog i, og heldigvis blev de næste tre år rigtig gode, siger han.
Økologien skal udvikle sig
Danskerne er verdensmestre i økologi, og er det folkefærd, der køber flest økologiske varer pr. indbygger, og Hans Erik Jørgensen mener, at en stor del af æren for det kan tilskrives det røde ø-mærke, som fylder 30 år i 2020.
- Som jeg ser det, har det været altafgørende for udbredelsen af økologi i Danmark. Stort set alle danskere kender mærket og har stor tiltro til det. Det betyder dog ikke, at hverken mærkningsordningen eller os økologer skal ligger på den lade side. Økologien er under konstant udviklingen, og mærket skal selvfølgelig bidrage til, at danskerne kender til hele den økologiske fortælling, siger han.
Optaget af bæredygtighed
Noget af det, der optager Hans Erik Jørgensen, er at fremhæve økologien for andet end høj dyrevelfærd.
- Dyrevelfærd betyder meget for forbrugerne, men vi må også italesætte alle de andre fordele, der er ved den økologiske produktionsform. Biodiversitet, miljø og klima passer alle under bæredygtigheds-paraplyen, og her kan økologien virkelig noget, udtaler formanden også i FrilandNyt.
For at optimere og slå et slag for økologien og klimaet, har ægteparret indført forskellige tiltag på gården. Senere på året vil de begynde at eksperimentere med skovlandbrug, hvor der bliver plantet æbletræer i marken, og når træerne får en vis størrelse, kan grisene få glæde af både træernes skygger og æbler. Til gengæld vil træerne så få gavn af grisenes kvælstof, når de bliver optaget fra jorden, hvilket er godt for klimaet.
Vil selv lave protein
Ligesom mange andre økologer vil Hans Erik Jørgensen gerne være så selvforsynende med foder til grisene som muligt, men for at opnå den rette mængde protein, bliver han nødt til at tilkøbe økologisk sojaprotein.
- Det er en udfordring, der skal løses. Hvis viljen er der, kan vi sagtens producerer vores eget protein her i Danmark. Vi har gode erfaringer med havre, hestebønner og lupin.
- Nu håber vi bare på, at der snart kommet et anlæg i nærheden, så vi kan udnytte protein fra græs, siger han.