Tilbagegang i økoeksporten

Økoeksporten faldt med 46 millioner kroner i 2018, hvor importen til gengæld steg med 500 millioner kroner.

ØKOLOGI Økoeksporten i Danmark er faldet med 46 millioner kroner i 2018, mens importen omvendt er steget med 500 millioner kroner.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Eksporten af de økologiske varer har haft en tilbagegang fra tre milliarder kroner i 2017 til 2,9 milliarder kroner i 2018. Det vil sige et fald på 1,6 procent i forhold til året før.

- Men det er en mindre tilbagegang end den generelle eksport, som i 2018 fik et fald på 2,9 procent, påpeger Økologisk Landsforening.

Faldet skyldes især mindre eksport af mælk og fløde, som til gengæld opvejes af en stigning i salget på hjemmemarkedet. Derudover spiller den tørre sommer i 2018 også en vigtig rolle.

- Sommeren 2018 var hård ved de danske økologiske landmænd, så vi er ikke overraskede over resultatet, som vi ser alvorligt på, siger Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

- Men vi vil, tilføjer hun, også glæde os over, at økologien fortsat er stærk på eksportmarkederne, og vi arbejder intensivt på at positionere dansk økologi på et marked, der er i vækst over hele verden.

Udsigt til øko-stigning

Importen af økologiske varer steg i 2018 med cirka en halv milliard kroner på især frisk og frosset grønt, samt på vin, frugt og nødder.

Landbrug & Fødevarer forventer, at økologi-eksporten vil stige igen både i år og i 2020, så den kommer op på 3,5 milliarder kroner.

- Hele 42 procent af den samlede eksport går til Tyskland, 15 procent går til Sverige, mens Asien aftager 10 procent af den samlede eksport i 2018, oplyser organisationen.

Det er økologiske mejeriprodukter, der er den ubetinget største eksportsucces. I 2018 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter for 1,2 milliarder kroner.

jhal

Læs også