For første gang i nyere tid er DLG-koncernen kommet ud af et regnskabsår med trecifret millionunderskud.
Det har på alle måder været et markedshav, der har vist tænder for supertankeren DLG i regnskabsåret 2024.
Det har således været et år med markante udfordringer for DLG, hvor høje renter, lavere råvarepriser og en afmatning i den tyske økonomi tilsammen har skabt en storm, der har haft stor indflydelse på koncernens resultat.
Vækstfesten slutter hos DLG: Leverer alligevel sit næstbedste regnskab i koncernhistorien
Omsætningen faldt til 60,7 milliarder kroner, fra 67,4 milliarder kroner i 2023, mens driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) landede på 2,3 milliarder kroner mod 2,7 milliarder kroner året før.
Samtidig endte årets resultat før skat på minus 53 millioner kroner, og efter skat lyder underskuddet på 185 millioner kroner – fra 760 millioner kroner i overskud året før. Altså et fald på bundlinjen på 945 millioner kroner.
På trods af de økonomiske udfordringer fastholder DLG Group imidlertid sine strategiske finansielle forpligtelser med en gearing under 4,5 og en soliditet på over 30 procent.
Ingen udbetaling til andelshaverne
Den nye koncerndirektør i DLG, Peter Giørtz-Carlsen, understreger i en pressemeddelelse behovet for handling efter mange udefrakommende aspekter har gjort sit indhug på hele regnskabet.
- Vi må konstatere, at der er en række eksterne faktorer, som i 2024 har udfordret vores forretning. Det kræver handling og understreger, at der er et øget behov for at omstille os til fremtiden og styrke vores konkurrenceevne, så vi er et stærkt selskab for ejere og kunder at handle med, forklarer direktøren blandt andet.
Som en del af den strategiske tilpasning gennemfører DLG en række strukturelle ændringer. De nødvendige omstruktureringer betyder, at der i år ikke vil være overskudsdeklarering til ejerne – og det er »langt fra tilfredsstillende«, erkender Peter Giørtz-Carlsen.
- Vi har dog truffet et bevidst valg om at foretage de nødvendige strukturelle tilpasninger nu, og vi tager dermed de første skridt mod at sikre et stærkere og mere bæredygtigt DLG på den lange bane, forklarer han og understreger, at en stabil overskudsdeklarering til ejerne naturligvis er en vigtig målsætning for virksomheden.
Sidste år fik andelshaverne 184 millioner kroner i overskudsdeklarering, og de seneste fem år har DLG udbetalt over 800 millioner kroner.