Stutteriejer vandt over Skat
Efter seks års kamp med Skat er Stutteri Enshøj endelig anerkendt som erhvervsvirksomhed.

Klaus Fogh (tv.) ejer Stutteri Enshøj og har netop vundet en sag over Skat, der ikke mente, at stutteriet var en erhvervsvirksomhed. Han og hustruen har fået god hjælp af deres økonomikonsulent, Kim Nørgaard, LandboNord. Fotos: Line Brusgaard
De seneste år har trukket tænder ud hos Annie og Klaus Fogh, der driver Stutteri Enshøj, ved Mejlby nær Nørager i Himmerland. Ikke nok med, at de har måttet vinke farvel til et liv som minkavlere, har de også skullet kæmpe med Skat, som var af den overbevisning, at deres hestestutteri var hobby og ikke erhverv.
En kamp der har taget mere end seks år, hvor parret har gået rundt i usikkerhed.
- Det hjælper at være født med et positivt sind, lyder det fra Klaus Fogh, paramediciner, stutteriejer og tidligere minkavler.
Han og hustruen kan nu endelig begynde at trække vejret igen. De har nemlig fået Landsskatterettens ord på, at deres hestestutteri ikke er en hobbyvirksomhed, men en rigtig erhvervsvirksomhed, som drives på deltidsbasis.
Enkeltposteringer blev gennemgået
Sagen begyndte i juni 2015, hvor Skat henvender sig i en skrivelse, om at de tager tidligere indkomstår op til behandling igen og indkalder alt regnskabsmateriale.
Annie og Klaus Fogh har haft mink siden 1988, og i 2014 byggede de om og udvidede besætningen til 1.500 tæver.
- Det påvirkede regnskabet, fortæller Klaus Fogh.
Grunden til, at Skat vil se nærmere på Enshøj, er, at der netop har været et samlet underskud i virksomheden på lidt over 476.000 kroner over indkomstårene 2012, 2013 og 2014. Underskud, der er blevet indberettet til Skat som fradragsberettigede beløb.
- De kigger typisk på tre år, forklarer Kim Nørgaard, økonomikonsulent, LandboNord, der har været rådgiver for Annie og Klaus Fogh i alle de år, sagen har stået på.
- Og de var helt nede i enkeltposteringer og se, hvad der var gået til heste, og hvad der kunne tilskrives minkene, uddyber han.
Annie Fogh brugte mange aftener på at finde bilag og revisionslister, og Klaus Fogh indrømmer, at hustruen trak en stor del af læsset på den front.
Det endte med, at Skat kom ud på bedriften for at besigtige forholdene og se, hvordan virksomheden blev drevet. Det bidrog imidlertid ikke til noget positivt i sagen. Og i april 2016 kommer Skats afgørelse, hvor de fastholder, at stutteriet er en hobbyvirksomhed og ikke en erhvervsvirksomhed.
De mener nemlig ikke, at der er udsigt til at Stutteri Enshøj vil opnå et overskud/nulresultat på driften og dermed være berettiget til fradrag for underskuddene i stutteriet.
Betalte i første omgang
Sammen med afgørelsen ligger et indbetalingskort på 250.000 kroner, som Annie og Klaus Fogh vælger at trække på kassekreditten.
Beløbet svarer til det, som der er betalt for lidt i skat i årene 2012, 2013 og 2014, når nu Skat ikke giver fradrag for underskuddene på driften af Stutteri Enshøj.
Parret har dog ikke tænkt sig at stoppe kampen her. Og de klager over Skats afgørelse til Skatteankestyrelsen.
- Der var mange tvivlsspørgsmål og så meget, som talte for, at der skulle en syns- og skønsmand ud, fortæller Kim Nørgaard og tilføjer:
- Det at få godkendt syn og skøn var en første sejr.
Kim Nørgaard har en fortid i Skat, så han ved, hvordan det fungerer på den anden side af skrivebordet.
- Ressourcemæssigt koster det Skat rigtig, rigtig meget. Og det er svært at vinde over Skat, konstaterer han.
Den udpegede syn- og skønsmand i sagen er professor på Københavns Universitet med speciale i jordbrugsøkonomi. Han skal i en rapport svare på en række spørgsmål, som skal afdække, hvorvidt stutteriet har været drevet forsvarligt, og om der i 2012 til 2014 var udsigt til, at stutteriet nåede et nulresultat.
Syn og skønssagen gør, at det tager endnu længere tid. Men i januar i år ligger rapporten endelig færdig.
Konklusionen vækker begejstring hos Annie og Klaus Fogh. Syn- og skønsmanden konkluderer nemlig, at »Stutteri Enshøj« både har være drevet fagligt forsvarligt, og i 2012 til 2014 var det helt realistisk at forvente mindst et nulresultat i de kommende regnskabsår.
- Så kunne jeg sige til Klaus, at vi formentlig ville vinde sagen, siger Kim Nørgaard og tilføjer:
- Landsretten tillægger nemlig en syn- og skønrapport rigtig stor værdi.
Dette sker også i Annie og Klaus Foghs tilfælde, og den 4. august i år omgør Landsskatterettens tre dommere således Skats afgørelse.
Det betyder, at Annie og Klaus Fogh både får deres fradrag og de tidligere indbetalte 250.000 kroner retur med rente at vel at mærke. Samtidigt er det endelig slået fast, at Stutteri Enshøj er en erhvervsvirksomhed.
En hård sag at komme igennem
- Jeg har troet på det hele tiden, men det har fyldt rigtig meget mentalt. Mere end mit arbejde, fortæller Klaus Fogh, der har kørt ambulance i 42 år som paramediciner.
Han er derfor af den mening, at Skat burde henlægge sager, som disse efter to til tre år. Og at der politisk burde være bestemt en max tid.
De virksomheder, der ifølge Kim Nørgaard, typisk kommer i Skats søgelys, er først og fremmest virksomheder med underskud, små virksomheder og nystartede virksomheder.
Men han understreger, at det er vigtigt at tage kampen op, som Annie og Klaus Fogh har gjort.
- Man skal ikke bare lægge sig fladt ned, selvom det koster nogle ressourcer – ikke bare økonomisk men også mentalt, pointerer Kim Nørgaard, som er enig med Klaus Fogh, om at det har været døjet værd.
Desværre ikke en enestående sag
Kim Nørgaard mener, at Landsskatterettens kendelse i Klaus' sag er af interesse for alle, der driver et deltidslandbrug.
- Læren er, at du ikke bare skal acceptere det, hvis Skat mener, at din bedrift ikke er en erhvervsvirksomhed, men en hobbyvirksomhed. Det kan betale sig at tage kampen op, men det skal ske sammen med en fagperson, og på det personlige plan skal du være robust og indstillet på en meget langstrakt affære, siger han.
Derudover råder han til, at man får skrevet værdien af sine heste op i driftsregnskabet – og at man får udgifterne fordelt på de forskellige driftsgrene, så det er tydeligt, hvad der hører til hvad.
- Jo mere man forbereder sig hvert eneste år, jo mindre risiko er der, fastslår Kim Nørgaard.
Og selvom det i nogle tilfælde kan være svært at skelne, hvornår det er hobby og erhverv, er det med at kæmpe for, at det skal være en virksomhed, hvilket som nævnt også kræver, at der er udsigt til, at der kommer sorte tal på bundlinjen, som i Annie og Klaus Foghs tilfælde.
- Gode salg af hestene er også det, der kan begrunde, at det er erhverv, lyder det gode råd fra Kim Nørgaard.
Gode salg af hestene er også det, der kan begrunde, at det er erhverv
Økonomikonsulent ved LandboNord, Kim Nørgaard