bannerPos

Som en 3-trins raket: Sæt fart på økonomien

Økonomirådgiver Bente Poulsen fra VKST, ser gerne at flere bygger videre på skatteregnskabet. Foto: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist
22-07-2019 08:22
Vil man videreudvikle sin bedrift, er det vigtigt at kende såvel ens økonomi som de rigtige nøgletal. Og så har elementer som skatteregnskab, årsrapport og fraktilanalyse med benchmark stod betydning.

Hvis man vil tjene flere penge og gøre sig selv og ens virksomhed mere attraktiv over for banken, er der ingen vej uden om. 

Man skal ned i substansen og forholde sig til ens økonomi og de rigtige nøgletal. Og det er hverken kompliceret eller tager lang tid, men det sætter skub i ens muligheder i fremtiden.

Økonomirådgiver Bente Poulsens kunder beder hende ofte om at dykke ned i bedriftens nøgletal sammen med dem, for tallene giver konkrete svar på, hvordan økonomien kan forbedres.

Trin 1: Skatteregnskabet

Et skatteregnskab handler for langt de fleste om, at skattebetalingen skal være så lille som mulig eller tilpasset bedst muligt til den enkelte kunde og virksomheds situation.

Det er lovpligtigt, og selvfølgelig skal skattebetalingen optimeres fuldt ud. Det er første skridt på vejen mod en forbedret økonomi, men det får ikke raketten til at lette, hvis man spørger økonomirådgiver Bente Poulsen fra VKST.

- Det er ikke nok med et skatteregnskab, hvis man vil vide, hvor man kan tjene flere penge. 

Så kontant lyder det fra Bente Poulsen, der gerne ser, at flere bygger videre på skatteregnskabet.

- Skatteregnskabet viser, hvad man skal betale i skat, og de regnskaber, vi laver i VKST, er optimeret på alle mulige måder i forhold til at minimere skatten. Men hvis man vil vide, hvad man faktisk tjener, og hvor der er potentiale til at tjene mere – så er et skatteregnskab ikke tilstrækkeligt, fortæller Bente Poulsen.

- Der er, fortsætter hun, blandt andet forskel på måden, man opgør værdien af årets omsætning og ikke mindst virksomhedens værdier i et skatteregnskab i forhold til en årsrapport, og hvis man alene styrer efter et skatteregnskab, styrer man lidt groft sagt i virkeligheden efter at tjene så få penge som muligt.

- Det skal være lige omvendt. For mig og mine kollegaer handler det om, at regnskabet skal hjælpe vores kunder til at fokusere på, hvor indtjeningen kan øges, pointerer Bente Poulsen.

Trin 2: Årsrapporten

I modsætning til et skatteregnskab viser årsrapporten som det første værdien af den reelle omsætning i løbet af året. Dernæst og ikke mindst skal værdierne på ens aktiver som jord, bygninger, maskiner mv. være så retvisende som muligt. 

- Værdiansættelsen af ens virksomhed er som oftest noget større i ens årsrapport end i ens skatteregnskab, og på den måde kan man vise banken en langt bedre egenkapital, forklarer Bente Poulsen og fortsætter:

- Hvis man vil vide, hvad man har tjent, skal man have en årsrapport. Den viser, hvor det går godt, og hvor man kan gøre det bedre, og den giver et andet og mere retvisende resultat, end hvis man blot ser på skatteregnskabet.

Hvis ens virksomhed består af flere driftsgrene som markbrug, husdyr, maskinstation eller lignende, kan man meget nemt opdele regnskabet, så resultatet af de enkelte driftsgrene bliver synlig.

- Alle pengeinstitutter anbefaler landbrugsvirksomheder at få lavet en årsrapport, og det er også vores klare anbefaling fra VKST. Viser man en årsrapport, hvor tingene er meget mere nuancerede, og man har en plan for, hvad man vil gøre, så er banken også rolig og flere oplever endda, at muligheden for at låne penge bliver større, fortæller Bente Poulsen.

Trin 3: Fraktilanalyse med benchmark

En benchmark sammenligner ens virksomhed med andre og viser meget tydeligt og overskueligt, hvor man gør det godt og hvor andre virksomheder, der ligner ens egen, gør det bedre end en selv.

Bente Poulsen fortæller, at fraktilanalysens benchmark er det sidste trin til det fulde økonomiske overblik og ikke mindst vejen til at sætte ind de rigtige steder og med de rigtige tiltag. 

Rådgiveren gennemgår analysen sammen med kunden, og i fællesskab ser man på de områder, hvor kundens virksomhed adskiller sig fra andres.

- Benchmark er til dato det bedste værktøj, vi nogensinde har fået til at synliggøre potentialer på den enkelte virksomhed, og giver dermed mulighed for at sætte ind de rigtige steder, lyder det afsluttende fra Bente Poulsen.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.

Transportører undersøger juridisk spor

Under torsdagens krisemøde hos grisetransportørerne blev det besluttet at afvente svar på en henvendelse til Fødevarestyrelsen, som man afleverede for flere uger siden. Derudover vil man undersøge, om et 48-timers krav er på linje med EU-regler.
Side 1 af 1606 (32120 artikler)Prev1234567160416051606Next