Ib Jensen stopper efter over 40 års organisationsarbejde
Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på torsdagens generalforsamling.

Ib W. Jensen ærgrer sig over, at mange kommuner i flere år har forringet vandløbene ved ikke at oprense efter regulativerne. På dette billede fra 2016 står han ved Langemoserenden, der løber tæt ved familiens ejendom i Koppenbjerg.
FORMANDSSKIFTE - Det er vigtigt, at folk kan regne med, hvad man siger. Og det er vigtigt at blande sig!
Disse to korte og klare udtalelser fortæller i virkeligheden noget essentielt og karakteristisk om 70-årige Ib Walther Jensen, som - udover at passe sit landbrug i Koppenbjerg ved Glamsbjerg – tillige gennem mere end 40 år har varetaget en række centrale hverv, primært inden for landbrugsfaglige og -politiske områder.
Senest 18 år som formand for Fyns Familielandbrug. En post, han har valgt at stoppe med, idet han ikke stiller op til genvalg på Fyns Familielandbrugs generalforsamling på torsdag, den 19. marts.
Flere kvinder i bestyrelserne
Den lange landbrugspolitiske løbebane nåede helt til tops med posten som landsformand for Familielandbrug og viceformand i Landbrug & Fødevarer. Her stoppede han med udgangen af 2013, og nu slutter han så også som formand for Fyns Familielandbrug.
- Tiden vil vise, hvem generalforsamlingen vælger, påpeger Ib Jensen. Men generelt mener jeg, at det vil være en berigelse, hvis der kommer flere kvinder med i bestyrelserne.
- Noget tyder på, at det bliver en kvinde, der overtager formandsposten. Hvis det holder stik, vil det glæde mig. Jeg tror, det er godt, hvis vi får lidt mere blanding på dem, der skal beslutte.
Bondegårdsreglen
Ib Jensen peger på, at han har været heldig at få lov til at blande sig – og at påvirke flere forskellige steder. Som et eksempel på, hvor han har haft indflydelse inden for dansk landbrug, nævner han den en ofte omtalte »bondegårdsregel«, der blev indført i 1916, og som kort fortalt betyder, at en landmands stuehus beskattes ud fra lempeligere regler end dem, der gælder for andre tilsvarende, private boliger.
- Vi var blevet fortalt, at nu skulle bondegårdsreglen afskaffes. Nogle ville handle jordskatten væk fra bondegårdsreglen, fortæller Ib Jensen og understreger, at det – at medvirke til, at bondegårdsreglen ikke blev afskaffet - er noget af det, han har været mest stolt af.
- Bondegårdsreglen er en regel, som alle har glæde af. Afskaffelsen ville mest skade landbrugere fra den lille ende af. Men hvis det bliver rasende dyrt at bosætte sig på landet, vil det blive dyrt for hele landet.
Fødevarer og klima
- Jeg mener, det er vigtigt, fastslår Ib Jensen, at der stadig er nogle familielandbrug – mindre ejendomme. Det er vigtigt for at få lov til stadig at drive landbrug i Danmark.
- For tiden taler mange om at tage arealer ud af landbrugsmæssig drift. Men hvis vi tager en tredjedel af Danmark ud af landbrugsdrift, skal der bruges meget større arealer i andre lande for at producere den samme mængde fødevarer.
Ib Jensen blev i 2018 medlem for Venstre af Assens Byråd, hvor han har sæde i social- og sundhedsudvalget, da han kort efter starten af indeværende valgperiode kom ind som suppleant. Han peger på, at opgaven som folkevalgt kan være både spændende og barsk:
- For eksempel kan det være svært at få udgifter og indtægter til at passe. Og det er let for andre at sige, at man prioriterer forkert!
- På det landspolitiske plan finder jeg det med hensyn til den meget omtalte kommunale udligningsordning amatøragtigt, at regeringen vil lave en reform uden at have en aftale med det andet store borgmesterparti, Venstre, om spillereglerne. Der kom ikke nogen udregninger frem. Det er mærkeligt og amatøragtigt, at man ikke lægger tingene frem.
- Det har altid været en styrke, at Danmarks administration ikke skifter, fordi regeringen får en anden farve. Det har givet en god stabilitet i vores folkestyre, understreger Ib Jensen.
- Jeg er bange for, at man, ved at ansætte »politiske« embedsmænd, stille og roligt er ved at nærme sig amerikanske tilstande. Jeg mener, det er tosset, hvis man er nødt til at skifte alle de ledende medarbejdere - for at få nogle med partibogen i orden. Det er ikke godt med for mange rygklappere i embedsværket!