L&F Plantedirektør er bekymret: Sen såning og rigide regler om efterafgrøder kan give et ekstra bøvlet efterår

Den sene såning kan gøre det endnu sværere at få efterafgrøderne i jorden til efteråret, lyder det fra plantedirektør i Landbrug & Fødevarer, Peter Nyegaard Nissen.

Rettelse 16/5 kl. 10.52: Landbrugsstyrelsens svar på kritikken er tilføjet i bunden af artiklen

Det våde forår har gjort såningen ekstraordinær svær i år.

Det har medført en forsinket markdrift, der kan betyde, at det kan blive endnu sværere at få efterafgrøderne i jorden til efteråret, lyder det fra plantedirektør i Landbrug & Fødevarer, Peter Nyegaard Nissen.

- Vi må forvente, at Landbrugsstyrelsen snart melder ud om status for ansøgningsrunden til 2024’s målrettede efterafgrødekrav. Det bekymrer mig imidlertid, at vi endnu ikke har fået nogen udmeldinger på netop det. Landmændene har jo for længst lagt markplaner og planlagt efter den. Og jo senere, vi får udmeldingen om efterafgrøder, jo sværere bliver det at implementere i markplanerne.

- I år er jeg ekstra skeptisk, fordi vi med det meget våde forår har udskudt såningen. Det er bestemt ikke utænkeligt, at man i de vådeste områder vil få særligt svært ved at udlægge arealer med efterafgrøder i år, siger han og tilføjer:

- Nu skal man jo ikke tage sorgerne på forskud, men jeg bliver desværre ikke overrasket, hvis vi endnu en gang kommer til at opleve, at afgrøder på visse marker må høstes umodent fordi datotyranniet igen rammer planteavlerne hårdt.

Svar fra styrelse

I Landbrugsstyrelsen gør vicedirektør Anna De Klauman opmærksom på, at ansøgningsrunden lukkede den 26. april, og at styrelsen forventer, at alle, der har søgt om at etablere målrettede efterafgrøder, har fået svar i løbet af torsdag den 16. maj.

- I forhold til et eventuelt obligatorisk krav, så er der i nogle kystvandoplande søgt mere end nødvendigt, mens der i andre områder ikke er nok ansøgere. Det er derfor nødvendigt at regne mere nøjagtigt på behovet, inden der kan meldes et eventuelt obligatorisk krav ud. Det sker i et samarbejde med Miljøstyrelsen, og vi forventer, i lighed med tidligere år, at kunne melde et eventuelt krav ud i løbet af juni måned, siger Anna De Klauman.

Læs også