Naviger i gyllekørsel og gødskning i foråret
Vejrforholdene i foråret skaber både udfordringer og muligheder for landmænd, når det kommer til gyllekørsel og gødskning. Planterådgiver slår et slag for, at man husker at holde sig opdateret på reglerne og tilpasse strategien efter forholdene.

Vejrforholdene i foråret skaber både udfordringer og muligheder for landmænd, når det kommer til gyllekørsel og gødskning. Ifølge Finn Poulsen, planterådgiver hos Sagro, er det vigtigt at holde sig opdateret på reglerne og tilpasse strategien efter forholdene.
- Vi har netop været igennem en periode med nattefrost, hvilket har givet en del landmænd overvejelser om, hvornår det var forsvarligt at køre gylle. Reglerne er klare – man må ikke køre gylle ud på frossen jord. Men hvis jorden er optøet i 15 centimeters dybde, og der ikke er risiko for afstrømning, er det tilladt, forklarer Finn Poulsen i Sagros seneste nyhedsbrev.
Nogle landmænd har oplevet henvendelser fra kommunen og i visse tilfælde også politiet ved mistanke om regelbrud. Men fremadrettet ser vejrprognoserne mere gunstige ud, vurderer han.
- Vi ser ind i en periode med mildere temperaturer, hvor gyllekørsel bliver mere ligetil. Udfordringen kan dog være mængden af nedbør, som kan gøre markerne for bløde til kørsel.

Planterådgiver Finn Poulsen, Sagro minder om, at det er vigtigt at holde sig opdateret på reglerne omkring gyllekørsel og gødskning, og tilpasse strategien efter forholdene. Foto: Sagro
Forberedelse ved gødskning
Når det kommer til handelsgødning, er der også forskellige tilgange.
- Nogle har allerede kørt en mindre mængde gødning ud, mens andre afventer for at se, hvordan foråret udvikler sig. Hvis vintersæden er spinkel, kan det være en fordel at tilføre næring tidligt, men kraftige afgrøder kan ofte vente lidt længere, siger Finn Poulsen.
Han anbefaler, at man giver mellem 100 og 150 kg kvælstofholdig gødning pr. hektar i første omgang, afhængigt af afgrødernes tilstand.

- Vi ser ind i en periode med mildere temperaturer, hvor gyllekørsel bliver mere ligetil. Udfordringen kan dog være mængden af nedbør, som kan gøre markerne for bløde til kørsel, siger planterådgiver Finn Poulsen. Arkivfoto: Christian Carus
Værd at overveje ved nedvisning og ukrudtsbekæmpelse
Flere landmænd er ivrige efter at komme i gang med nedvisning af efterafgrøder, og de seneste dage har flere landmænd været i markerne. Men det kan give mening at vente i nogle tilfælde, mener planterådgiveren.
- Det kan være en fordel at vente på en tørvejrsperiode med gode lysforhold, så effekten bliver optimal, siger Finn Poulsen.
Når det gælder ukrudtsbekæmpelse, er der også muligheder.
- Vi ser, at produkter som for eksempel Cossack, kan anvendes tidligt i foråret, så længe vejret tillader det. Det kan være en fordel at tjekke vejrprognoserne for sit område, inden man planlægger en sprøjtning, siger han.
Alt i alt er foråret en travl tid med mange beslutninger for landmændene, men med en grundig planlægning og en forståelse for reglerne, kan man sikre en god start på vækstsæsonen.