En stofble, et syltetøjsglas og en spade. Det kan lyde som indkøbslisten til en tvivlsom udgave af en Olsen Banden-film. Men det er faktisk alt, der skal til, hvis du gerne vil blive klogere på, hvordan din jord umiddelbart har det. Sådan skriver Velas i en pressemeddelelse.

- Et hurtigt tjek af din jord kan bruges til at sige noget om, hvordan jorden egentlig har det. Er den så god, som du tror? Er den i ringere tilstand? Jorden er dit dyrkningsmedie, og ved at få viden om tilstanden kan du få lavet planer for, hvordan du forbedrer tilstanden, hvis det er nødvendigt, så du øger dyrkningssikkerheden og potentielt får højere udbytter, fortæller Kasper Holm Kristensen, planteavlsrådgiver i Velas med speciale i blandt andet jordens sundhed.

Når han og planteavlskollegerne i Velas foretager de simple analyser af markerne hos en kunde, foregår det ved, at landmanden udvælger to marker, der skal tages analyser af.

- Det er ofte to forskellige typer af jord på en ejendom. Gerne én mark, hvor det typisk går godt, og én mark, hvor det går mindre godt. Så kan screeningen nemlig danne udgangspunkt for, hvordan landmanden kan sætte ind og arbejde med jordens sundhed, siger Kasper Holm Kristensen.

Små regnorme laver muld i overjorden, mens store regnorme laver lodrette gange, som blandt andet er gode for afdræning af jorden. Foto: Kasper Stougård

Små regnorme laver muld i overjorden, mens store regnorme laver lodrette gange, som blandt andet er gode for afdræning af jorden. Foto: Kasper Stougård

Et godt redskab

Særligt for planteavlere, som ikke har stor erfaring med at grave i jorden og analysere på strukturen, kan en hurtig screening være et godt redskab.

- Så får man et hurtigt svar på, hvad andre ser, når de kigger på ens jord. Det kan være, at landmanden får et klap på ryggen og får at vide, at de gør det rigtig godt. Det kan også være, at de får at vide, at det vil være en god idé at ændre retning eller strategi, og at de skal begynde at gøre noget andet end det, de gør nu, uden at det behøver at være store omvæltninger, siger Kasper Holm Kristensen.

Kasper Holm Kristensen og kollegerne i planteavlsrådgivningen i Velas håber, at flere landmænd får øjnene op for, hvor vigtig jordens sundhed er.

- Sund og frugtbar jord bliver et nøgleelement i fremtidens markdrift, fordi man bliver begrænset på brugen af kemi og gødning, og samtidig skal vænne sig til, at klimaet stiller større udfordringer. Det peger alt sammen i retning af, at jorden skal være både robust, dyrkningssikker og sund, siger rådgiveren.

Det kigger man efter

Uden ilt, liv og bakterier giver jorden dårligere udbytter og er mindre rustede mod vejret – især når vejret viser sig fra sin mere ekstreme side. Derfor er det relevant at tage stofble, spade og syltetøjsglas med i marken, når man vil være klogere på jorden sund.

Stofbleen kan bruges til at afklare den første del, altså om der er liv i jorden, forklarer Kasper Holm Kristensen.

- Hvis vi har en helt død lerjord med intet andet end sandpartikler, så vil der ikke ske den store omsætning, når man graver et stykke bomuld ned i jorden. En sund jord er iltet og har bakterier i sig, som arbejder dernede. Hvis jorden i løbet af et halvt års tid kan omsætte en bomuldsble, er det et tegn på, at der er liv og god struktur i jorden.

Spaden kommer til sin ret, når der skal kigges efter liv i jorden. Ved helt bogstaveligt at gå et spadestik dybere, kan man få svar på, hvorvidt der er liv i jorden – og særligt regnorme.

- Her holder vi øje med både små og store regnorme. Små regnorme gnasker sig gennem jorden vandret og æder jord og organisk materiale. De store regnorme arbejder lodret, og de skal op at have dødt, rent plantemateriale fra jordoverfladen, hvilket betyder, at de laver lodrette gange i jorden. Lodrette gange hjælper meget på jordens evne til at lede vand væk, siger Kasper Holm Kristensen.

En gennemsnitlig bestand af regnorme i en mark efterlader cirka én centimeter ekstrementer i form af muld hvert eneste år i jordoverfladen.

- Det er noget rigtig godt muld, som vil gøre godt for jorden. Så er der regnorme – og særligt de store – er det et godt tegn, siger planteavlsrådgiveren.

Med et syltetøjsglas kan man få en idé om jordens bindingsevne.

Med et syltetøjsglas kan man få en idé om jordens bindingsevne.

Test jordens bindingsevne

Bindingsevnen i jorden betyder også meget for jordens sundhed og struktur. Her kommer syltetøjsglasset ind i billedet.

For at blive klogere på bindingsevnen putter man en klump jord i et syltetøjsglas med vand og vender blandingen et par gange. Efter en 20 minutters tid kigger man efter, hvor klart vandet er.

- Hvis partiklerne bliver ved med at svæve rundt i vandet, mangler jorden bindingsevne. Hvis partiklerne samler sig i en klump eller lægger sig i fine lag, binder jorden bedre. Så her er målet altså, at vandet er så rent som muligt, siger Kasper Holm Kristensen.

Resultatet af at få lavet et hurtigt tjek af jorden munder ud i en række forslag til, hvordan den enkelte landmand kan forbedre jordens sundhed.

- Ud fra analysen kan du så tage en beslutning om, hvad der skal gøres i den konkrete mark eller tage en snak med din rådgiver om, hvor du kan sætte ind. Typisk får du en række idéer fra din rådgiver, og så kan du vælge at arbejde videre med de forslag, der giver mest mening på netop din bedrift, siger planteavlsrådgiveren.