Til trods for en sen såning og dårlige udsigter for majshøsten i maj, blev der fremvist flotte majsplanter, da Velas, DLG og KvægrådgivningDanmark torsdag afholdt »Grovfodertræf« for omkring 60 interesserede landmænd på Vestfyn.
- Det har været en underlig sæson, indledte grovfoderkonsulent Anders B. Christiansen, Velas, da landboforeningen i samarbejde med DLG og KvægrådgivningDanmark afholdt »GrovfoderTræf« på Gelstedgaard i Gelsted på Vestfyn.
De hen ved 60 deltagere nikkede samstemmigt og glædede sig sammen med konsulenterne, da snakken faldt på den sene majssåning og det kolde forår, der et langt stykke hen ad vejen er blevet reddet af en varm og tør sommer.
2.000 majsvarmeenheder
- Mange steder – også her i demoparcellerne – blev der sået majs det meste af en måned senere, end hvad der er normalen, og alligevel står vi her i dag med meget fine afgrøder, der stort set ikke er bagud, lød det fra Anders B. Christiansen.
- Lokalt her i Gelsted har vi indtil nu haft 2.000 majsvarmeenheder. Havde majsen været i jorden den 1. maj som normalt, ville vi have ligget på 2.200 majsvarmeenheder, så der er ikke stor forskel.
Ifølge grovfoderkonsulenten skal man op på omkring 2.500 majsvarmeenheder til høst, hvilket han forventer rammer meget nært omkring den 1. oktober.
- Vejret har været med os siden sidst i maj, så mangler der planter hist og her, skyldes det nok en kombination af fugleangreb i de senest såede marker og lidt for ringe fremspiring i de tidligt såede, konstaterede Anders B. Christiansen.
Blevet betydeligt bedre at dyrke majs
Landskonsulent Martin Mikkelsen supplerede og kunne konstatere, at der landsgennemsnitligt er 300 majsvarmeenheder mere om året, end hvad gennemsnittet var for 30 år siden.
- Det er blevet betydeligt bedre at dyrke majs i Danmark, understregede landskonsulenten og fremhævede muligheden for at dyrke flere tidlige sorter.
- I dag sværger de fleste til middeltidlige sorter, hvilket også er dem, vi ser, klarer sig bedst i landsforsøgene. Men vejret giver os håb om en længere sæson og nye muligheder for sorter, påpegede han.
- Den øgede varme i august og september betyder dog generelt, at vi skal være opmærksomme på den øgede risiko for tørkestress, fastslog Martin Mikkelsen.
Undgå majssorter uden bejdse
Et vigtigt fokus på torsdagens Grovfodertræf i Gelsted var brugen af majssorter uden Koritbejdse.
- Det har været meget tydeligt i år, hvilke majsmarker der ikke har været beskyttet mod fugle gennem Koritbejdsen, fortalte grovfoderkonsulent Anders B. Christiansen.
- Det kolde forår og den deraf meget lange såperiode - og for de fleste også sene såning - har virkelig forstærket skaderne, lød det.
Stort tag-selv-bord
Med frisk majs over det meste af en måned har fuglene hele tiden haft mulighed for at forsyne sig. Sammenholdt med den senere såning og øget ædelyst hos fuglene, har det givet meget tydelige skader på de majsmarker, der ikke har været beskyttet.
- Det skal vi meget gerne undgå en anden gang. Der er ingen tvivl om, at en Koritbejdse har betydning, så vi tør ikke stå inde for at anbefale sorter uden bejdse, hvor der er risiko for og erfaring med angreb af råger, sagde Anders B. Christiansen.
Korit kan ikke undværes
Fra 2023 er der en reel risiko for, at det ikke længere er tilladt at benytte Korit.
- I værste fald vil det betyde, at der er arealer, hvor der ikke kan sås majs, alene på grund af mængden af fugle.
- Vi er slet ikke der, hvor vi kender alternativet. Dybere såning har vist sig ikke at være løsningen og flere andre alternativer er også afprøvet. Vi er bare ikke der endnu, hvor jeg vurderer, at en Koritbejdse kan undværes, konkluderede Anders B. Christiansen.