Det høje prisniveau på gødningsmarkedet, der har domineret igennem hele 2021, holder stand. Det viser et grundigt tjek, som analyseinstiuttet Agromarkets har foretaget af gødningsmarkedet. Der er meget få varer tilgængelige på markedet, lyder det, ifølge Agromarkets, samstemmende fra forhandlerne.

- Griber vi fat om nældens rod, ser vi, at det er producenterne, der er årsag til det høje prisniveau. De producerer ikke til lager i samme omfang, som de plejer at gøre på nuværende tidspunkt. De har let ved at afsætte varerne, og det holder prisen på gødning oppe, lyder det i en skriftlig kommentar fra handelsrådgiver i Agromarkets, Henrik Mulvad Madsen.

Forhandlere tøver

Han forklarer, at det høje prisniveau sætter forhandlerne i en prekær situation.

- For hvem skal tage risikoen, hvis der kommer ændringer i gødningsprisen? Det har forhandlerne tydeligvis ikke lyst til, for de afdækker sig kun på kort sigt og kun små mængder ad gangen. Den officielle forklaring fra forhandlerne lyder, at der er få varer tilgængelig på markedet. Men sandsynligvis handler det mere om, at forhandlerne ikke tør at dække sig af til det nuværende prisniveau.

- Så længe forhandlerne ikke er indstillet på at tage risikoen og påbegynde afdækning i det nuværende marked, er der ikke noget holdbart marked, lyder det fra Henrik Mulvad Madsen.

Udenlandske gødninger

Agromarkets oplyser, at have tjekket udenlandske gødningspriser af ved et par af sine udenlandske kilder. Østeuropæisk gødning ligger på samme niveau som den danske. Der er derfor ikke noget at hente i at hjemtage gødning direkte fra producenterne i øst.

- Kigger vi udenfor EUs grænser og vender blikket til Kina, ser vi en kinesisk NS 21-24, også kaldet svovlsur ammoniak, til cirka 145 kroner. Læg dertil cirka 40 kroner i told, håndtering på dansk havn samt fragt på lastbil i Danmark. Endelig kommer fragten med skib fra Kina til Danmark også oveni prisen.

- Til sammenligning koster en tilsvarende gødning cirka 215 kroner ved danske forhandlere. Det levner 30 kroner til fragt fra Kina til Danmark, og under normale omstændigheder vil dette være rigeligt til at fragte gødning fra kinesisk til dansk havn. Men da fragtraterne er eksploderet, er det i øjeblikket ikke lønsomt at fragte gødning på lange afstande. Derfor er gødning fra Kina fraværende på det danske marked i øjeblikket, forklarer Henrik Mulvad Madsen.

Foreløbig top på urea-prisen

I sin kommentar uddyber han, at trods opfordringer fra den kinesiske regering om at sikre forsyningen til hjemmemarkedet, eksporterer de kinesiske producenter alligevel. Ureaprisen i Kina er i faldende trend, mens eksporten er opadgående.

- Vi har set en foreløbig top på urea-prisen på verdensplan, men på grund af øget efterspørgsel og mindre udbud har urea igen vundet lidt af de seneste seks ugers prisfald.

- Dels ønsker forhandlere at afdække strategiske positioner og er i markedet. Og dels var der en konsekvens af orkanens Ida’s besøg i USA. Orkanen tvang nemlig er en stor amerikansk gødningsproducent til at lukke deres store anlæg i nærheden af New Orleans ned for en periode. Det har reduceret udbuddet og er medvirkende til små stigninger på urea.

- Dog trækker det modsat, at Indien udebliver som køber af urea på verdensmarkedet. Markedet havde ellers regnet med, at Indien ville komme med en stor tender, der ville øge aftrækket af urea og dermed hæve prisen. Det er ikke sket, og prisen holdes nogenlunde i ro, lyder det fra Henrik Mulvad Madsen.

Planter