Flere års måling af toksiner i hvede
● Seges har årligt siden 2003 gennemført en undersøgelse over indholdet af fusariumtoksiner i hvede.
● Formålet med moniteringen er at vurdere, hvor stort problemet er med fusariumtoksiner i Danmark i forhold til grænseværdierne.
● Endvidere er formålet at vurdere, i hvor høj grad dyrkningsforholdene påvirker indholdet af fusariumtoksiner.
● Hvert år undersøges hvedeprøver fra 45-100 hvedemarker for indhold af følgende fem fusariumtoksiner: deoxynivalenol (DON), nivalenol (NIV), T-2, HT-2 og zearalenon (ZEA).
● DON, NIV, T-2 og HT-2 giver diarré og nedsætter tilvæksten. ZEA kan være årsag til reproduktionsproblemer.
● I 2020 er udarbejdet et såkaldt risikovurderingsskema ud fra de foregående mange års data.
● Heraf kan for eksempel nu ses, at der er omkring 60 procent risiko for overskridelse af grænseværdien, hvis der er op til fire dage med nedbør i en periode på 11 dage omkring blomstring. Det gælder særligt, hvis man dyrker en modtagelig hvedesort, har forfrugt majs og praktiserer reduceret jordbearbejdning.
● EU’s grænseværdier for hvede til human ernæring er 1.250 μg DON pr. kg og 100 μg ZEA pr. kg.
● For korn til foderbrug er der i EU fastsat såkaldte vejledende grænseværdier. Den vejledende grænseværdi i fuldfoder til svin er 900 μg DON pr. kg.
● Hvis der anvendes omkring 70 procent hvede i foderblandingen, svarer den vejledende grænseværdi i foderkorn til grænseværdien for korn til human ernæring.
● For ZEA er den vejledende grænseværdi i fuldfoder til smågrise og gylte 100 μg ZEA pr. kg og i fuldfoder til søer og slagtesvin 250 μg ZEA pr. kg.
● For det samlede indhold af HT-2 og T-2 har SEGES Svineproduktion fastsat en grænseværdi på 500 μg pr. kg.