Brønderslev, Randers og Holstebro er repræsenteret i et nyt Danida-finansieret projekt, hvor dansk landbrugsteknologi skal forbedre høsten i fattige landområder i Uganda.
Danida har bevilliget 8,8 millioner kroner til et projekt, hvor tre danske virksomheder i samarbejde med Opportunity International og AG Plutus skal forbedre høstudbyttet i afrikanske landdistrikter ved hjælp af innovativ dansk teknologi. Midlerne kommer fra programmet DMDP (Danida Market Development Partnership Programme), og det fireårige projekt er skabt og ledet af Access2innovation, den danske platform for innovative, bæredygtige, kommercielle løsninger til vækstmarkeder i udviklingslande.
DMDP-projektet skal først og fremmest mindske fødevarespild, som er et stort problem i udviklingslande og forbedre indkomsten for fattige bønder i landdistrikterne i Uganda. Desuden skal det skabe beskæftigelsesmuligheder for især kvinder og unge. Målet er at skabe en række landsbybaserede, kommercielt levedygtige kornbehandlingscentre. Her kombineres de tre danske teknologier, fra Gl. Buurholt, BM Silo og Engsko A/S, indenfor kornhåndtering, opbevaring og formaling.
Fra Brønderslev til Uganda
En af de virksomheder, der er med, er Gl. Buurholt Hovedgaard. Virksomheden har speciale i frø- og kornforædling, og dens mobile fabrikker kører fra gård til gård i Danmark, Sverige og det nordlige Tyskland. Firmaets mobile fabrikker renser blandt andet såsæd, så kun de bedste og største frø og kerner kommer i jorden.
- Når landmændene i Uganda får vores topteknologiske mobile renseanlæg, vil de fattige bønder få forbedret deres såsæd og få højere udbytte, så de kan høste et større udbytte og derved forbedre deres økonomi. Anlægget blevet bygget op i Øster Brønderslev og sendt afsted i en skibscontainer. Vi forventer, at den kommer i drift i Uganda sidst i januar 2022, siger CEO Visti Møller.
Store forventninger
Forventningerne er høje, ikke alene ved Gl. Buutholt, men også hos BM Silo.
- Vi har skyhøje forventninger til det afrikanske marked. Potentialet er kæmpestort, og jeg forventer på sigt et stort salg i Afrika. Det er et voksende marked, og vi har den teknologi til tørring, som afrikanske bønder mangler for at undgå de massive problemer, de har, fordi deres korn ikke tørrer ordentligt. Og så er vi bare stolte af, at vi samtidig understøtter verdensmål nr. 2 om at stoppe sult. Med små ændringer vil vores velafprøvede tørrerier virkelig komme til at gøre en forskel. Vi har for eksempel udviklet konstruktionen, så løsningen kan pakkes mere sammen under transport, hvad der både sparer fragtomkostninger og CO2. Vi sender to demoanlæg afsted i denne uge, men forventer at sælge mindst 25 anlæg i alt bare de første fire år, siger ejer og udviklingsdirektør i BM Silo, Claus Martinsen.
Forretning og folkesundhed
CEO Henrik Wollesen fra Engsko A/S glæder sig over at kunne kombinere forretning med fremme folkesundheden i Afrika og samtidig øge fattige bønders indtjening på egen høst. Virksomheden har i forvejen både produktion og salg af industrielle stenkværne Afrika med efterspørgsel fra hele verden:
- Vores stenkværne sikrer et højere næringsindhold i mel, fordi vitaminer og andre gode stoffer bevares. Det er der hårdt brug for i Afrika. Undersøgelser fra Danida viser for eksempel, at små børns hjerner kan udvikle sig langsommere, hvis de kun får hvidt brød. Derfor vil vi gerne vise de fattige bønder i Uganda, at de ud over at hæve udbyttet fra marken og tørre kornet bedre kan hæve næringsindholdet i melet ved hjælp af vores teknologi.
Markeder i Afrika vokser som Kina for 25 år siden
Virksomhederne og partnerne bag har – på trods af Corona – været med i Uganda flere gange over det seneste år. Her har de gennem Access2innovation mødt repræsentanter for sammenslutninger med tusindvis af afrikanske småbønder og fået opbygget et godt samarbejde med Opportunity International, der vil stå for undervisning af bønderne.
- Middelklassen i Østafrika vokser lige nu lige så hurtigt, som den begyndte at gøre i Kina for 25 år siden. Der er altså udsigt til et meget lovende marked og en voksende købekraft. Det har danske virksomheder generelt slet ikke fået øje på – vi ligger i bunden i EU i forhold til eksport til disse markeder. Så vi er glade for, at Danida ser perspektiverne i at hjælpe danske virksomheder med at eksportere god dansk innovation til de afrikanske vækstmarkeder, siger Henrik Anker-Ladefoged, Program Manager i Access2innovation og tilføjer:
- Danske virksomheder kan tilbyde mange nødvendige løsninger til en overkommelig pris med kommerciel levedygtighed på de afrikanske markeder, hvor der er stort behov for energiløsninger, optimering af fødevareproduktion, infrastruktur og helbredsservices.
Bidrag fra danske virksomheder
Tre danske virksomheder fra Brønderslev, Randers og Holstebro bidrager med dansk landbrugsteknologi til Afrika gennem et Danida-projekt.
Gl. Buurholt, Brønderslev, har udviklet en teknologi, som renser hvede, majs eller ris til såsæd og dermed hæver udbyttet på marken betragteligt.
Engsko A/S, Randers producerer stenkværne til mel, som sikrer, at flere næringsstoffer bliver i fødevarerne under formaling.
BM Silo, Holstebro, er ekspert i tørrerier og opbevaringssiloer, der forhindrer råd og uønskede bakterier i korn og gryn under opbevaring
I projektet medvirker også Landbrug & Fødevarer, Opportunity International, Uganda og AG-Ploutos Company Ltd., Uganda.