Agri Farm Day sætter fokus på bæredygtighed

Endelig kan Agri Nord og Mollerup Mølle byde velkommen til Agri Farm Day – torsdag den 9. juni.

Interessen for bælgsæd og planteprotein stiger. Derfor kan man foruden hestebønner i år se, ærter, linser, kikærter og raps. En kommende bygsort er resistent overfor lus. - Det er en ændring i et gen i planten, som gør, at når lusene suger af planten, så dør de, forklarer Karl S. Kudsk, som er planteansvarlig ved Mollerup Mølle.

I 2020 foregik Agri Far Day foran en skærm. Sidste år var det med sit coronapas i hånden, men i år bliver det helt, som det var inden corona. Årets tema er bæredygtighed og ESG, når Christianshøj endnu engang lægger jord til på toppen af Klarup udenfor Aalborg.

Her vil planteforædlere, gødningsproducenter, planteværnsfirmaer og selvfølgelig værterne, Agri Nord og Mollerup Mølle, stå klar til rundvisninger i forsøgsmarken mellem klokken 15.00 og 19.00.

Der er som altid de gængse korntyper hvede, byg og rug, men i år også en række proteinafgrøder.

Bæredygtighed

Bæredygtighed går igen i mange af årets forsøg og demonstrationer. Der er blandt andet flere parceller med proteinafgrøder som hestebønner, ærter, linser, kikærter og raps.

- Bæredygtighed er mange ting og ikke alene, at vi kan være mere bæredygtige ved at producere mere protein selv, og dermed skulle importere mindre. Bæredygtighed er også, at vi går meget op i plantedyrkningen, kigger på ressourcerne og træffer alle valg så bæredygtige som muligt for eksempel med hensyn til gødning eller planteværn. Nogle kigger på sorter, gødning og planteværn for hele tiden at gøre det lidt mere bæredygtigt, forklarer Poul Madsen, som er planteavlskonsulent og teamleder ved Agri Nord.

Proteinafgrøder

Hos Mollerup Mølle, som arrangerer Agri Farm Day i samarbejde med Agri Nord, har man ved denne sæson tydeligt kunnet mærke en stor interesse for proteinafgrøder.

- Vores hestebønner og ærter var udsolgt hurtigt, og jeg oplever, at der er sået betydelig mere raps til denne sæson end tidligere, måske 30 procent, og det areal bliver ikke mindre næste år, forklarer Karl S. Kudsk, som er produktansvarlig ved Mollerup Mølle.

Raps vinder ikke alene indpas ved sit proteinindhold, men også olien er attraktiv.

Kartofler

Noget andet, der er attraktivt på mere end en måde, er kartofler, som også kan opleves på Christianshøj.

- Det er en afgrøde i vækst i Danmark og i Nordjylland. Det er primært stivelsen, der er efterspørgsel på, men også proteinet, fortæller Poul Madsen.

Brug af kartoffelprotein kan, sammen med bælgsæd og raps, minimere importen af protein fra Sydamerika, og så har kartoffelprotein den fordel, at det er fri for gluten.

Fokus på sædskifte

Et af dagens fokusområder er et godt sædskifte.

- Et godt sædskifte er jo altid vigtigt, men især i afgrøder med en særlig høj værdi, som for eksempel bælgsæd. Med et godt sædskifte får vi en sundere afgrøde med højere værdi, og samtidig sparer vi gødning og får mindre bøvl. Og så er et godt sædskifte også en god veksel til kornafgrøder, forklarer Poul Madsen.

Før corona samledes der omkring 700 mennesker hvert år til Agri Farm Day. Og igen i år kommer en række produkt- og maskinudstillere, mens der, traditionen tro, er grillpølser fra klokken 17.00.

Hvedekamp

Der er også hvedekamp på Christianshøj – i år med syv deltagere. Målet er at skabe den bedste bundlinje. Derfor er sorten og etableringen givet på forhånd. Deltagerne skal vælge gødningsmængde, gødningsstrategi, planteværnsmidler, vækstregulering og sådan noget.

- Det betyder altså, at det her i bund og grund handler om håndværket, siger Poul Madsen.

Sidste år vandt Agri Nord, med et mulehår foran nummer to. Og i år tegner det særdeles godt for Mollerup Mølle, som valgte at give gødning tidligt, hvilket viste sig at være meget fordelagtigt, da der herefter stort set ikke kom regn.

Foruden de to deltager også Christianshøj selv, Corteva, BASF, Bayer samt Adama.

Åbent minivådområde

Som noget helt nyt er en del af årets Agri Farm Day i år også at se et minvådområde.

For de, som har lyst, vil det være muligt at se et i Romdrup, kun få hundrede meter fra Christianshøj. Her vil der være fremvisning fra klokken 14.00 og frem.

Bygsort resistent overfor lus

Efter høst åbnes op for salget af en bygsort, som er resistent overfor lus, som blandt andet forårsager havrerødsot. Sådan lyder meldingen fra Mollerup Mølle.

- Det er en ændring i et gen i planten, som gør, at når lusene suger af planten, så dør de, forklarer Karl S. Kudsk, som er planteansvarlig ved Mollerup Mølle.

Den sort, der foreløbigt bliver udbudt, er vinterbygsorten Sensation.

Læs også