Mens ballepresserne på Philipsdal Maskinstation formentlig ikke når op på de vanlige 9.000-10.000 bigballer i år, glæder indehaver Erik Jensen sig over fortsat vækst på gyllefronten.
9.000-10.000 bigballer plejer det at blive til, når Erik Jensen sender sine tre pressere afsted fra Philipsdal Maskinstation ved Ulstrup syd for Randers.
Han forventer dog, at den tørre start på sommeren kommer til at spænde ben for at nå helt op på det vanlige antal i år.
- Heldigvis har vi stadig lidt halm på lager, så vi kan leve op til kontrakten med kraftvarmeværket i Lisbjerg, konstaterer maskinstationsejeren, der afsætter langt størstedelen af halmen til kraftvarmeværket.
Siden sin start sidst i 1980’erne har han set halmhåndtering og gyllekørsel vokse sig til de to bærende ben på virksomheden.
Det er en god kombination, fastslår Erik Jensen. Ikke mindst i et år, hvor der formentlig ikke bliver helt så meget halm at bjærge som vanligt.
- Jeg er overbevist om, at vi ikke kommer til at presse lige så meget halm i år, som vi plejer. Men køerne skider heldigvis lige meget, uanset hvordan vejret er, konstaterer Erik Jensen, der med sine to store selvkørende Vredo-gyllevogne har udvidet maskinstationens territorium de seneste år.
Vognene bliver sendt på opgaver på Salling i nord og ned til Harlev og Skanderborg i syd.
- Det er ved at være 15 år siden, vi fik den første selvkørende gyllevogn, men vi kunne virkelig mærke interessen, da vi fik den første af de to store, vi har nu, for tre år siden, fortæller Erik Jensen, der med to buffervogne og en traktorpumpe til at assistere Vredo’erne kan nå at udbringe i omegnen af 2.500-2.600 kubikmeter gylle på den dag.
Tærsker på aftægt
Udover presserne og de store gyllevogne er der også majs- og rapssåning på programmet hos Philipsdal Maskinstation. Erik Jensen og kompagni renser også majsene, mens den gamle Claas Lexion-mejetærsker fra 1998 har fået et aftægtsjob som maskineriet bag høst af majs til modenhed.
- Den har efterhånden rundet de 4.000 timer, men de 100 hektar majs om året, eller hvor meget det nu bliver til, klarer den sagtens, fastslår Erik Jensen, der også klarer enkelte høstopgaver med en lidt nyere Claas.
Mejetærskerkørslen står Erik Jensen primært selv for, ligesom han også sidder bag rattet i mange af maskinstationens andre maskiner.
- Vi er ikke større, end at jeg også selv kan komme ud at lave noget i marken. Og vi skal heller ikke være større. Jeg foretrækker det på den her måde, fastslår kronjyden, der har to faste mænd og tre elever ansat.
Stabler ved vejkanten
Når det går løs med halmen, bliver der tilkaldt forstærkning af fire-fem ekstra folk fortæller han.
Siden 2018 har Philipsdal Maskinstation kørt med en samlevogn bag traktoren i stedet for ballevogn bag presseren. På den måde bliver ballerne stablet ved vejkanten med det samme og er klar til at blive hentet. En fremgangsmåde, der passer godt ind i arbejdsflowet.
- Når de først står klar ved vejkanten, kan vi hente dem, når det passer ind i programmet. Der står de fint, og skulle der komme regn, er det kun de øverste, det går ud over, fortæller Erik Jensen, der stabler ballerne seks oven på hinanden.
- Vi kan godt stable ni på hinanden, men så skal vi til at have teleskoplæsseren med ud. Samtidig skal der ikke mange ujævnheder til, før det kan blive lige spændende nok, og ballerne begynder at tilte, når man stabler ni ovenpå hinanden.
Udsigt til mere raps
Når halmen er kommet i hus – enten i de to store haller på matriklen ved Ulstrup, de to haller i Kongensbro eller den ene hal hos den tidligere Terp Maskinstation cirka fem kilometer fra Erik Jensens virksomhed – har valsning og crimping af korn de seneste par år også givet fast arbejde på maskinstationen og de to Murska-valsere.
Sidste år bød på valsning af 11.000 tons korn.
- Der bliver nok ikke helt så meget at crimpe i år, fordi folk tager mere helsæd, men valserne skal nok stadig få en del at lave, spår maskinstationsejeren.
Trods udsigterne til en anelse mindre arbejde til både pressere og valsere ser Erik Jensen fortrøstningsfuldt på tingene. For som sagt skider køerne fortsat lige meget, der kommer drypvis nye kunder til forretningen, mens de gamle bliver hængende, og så er der også udsigt til endnu mere arbejde, når han for anden sæson sætter dybdeharven i jorden i forbindelse med rapssåningen.
- Der får vi endnu mere at lave år. Folk skal altid lige se, om det dur til noget den første sæson. Det har det heldigvis vist sig, at det gør, fastslår han.