Alternativ til ukrudtsbekæmpelse i efteråret

Hvad gør man, hvis der endnu ikke er bekæmpet ukrudt i efteråret? Det svarer planteavlskonsulent Knud R. Nielsen, LMO på.

Det har været vanskeligt at ramme en dag til ukrudtsbekæmpelse i efteråret. Heldigvis er det lykkedes på mange arealer, men hvis ikke det er lykkedes, har planteavlskonsulent Knud R. Nielsen, LMO, en række råd til, hvad man så gør:

- I sent sået vinterhvede uden store problemer med græsukrudt kan man uden de store problemer vente med en behandling til foråret. Hvis vejret arter sig i november, vil en efterårsbehandling dog stadig være at foretrække, siger han og uddyber, at en behandling i efteråret bør prioriteres højt i vinterbyg og til dels i vinterrug, fordi mulighederne for at bekæmpe græsukrudt i foråret her er begrænsede.

- Vores basisløsning 0,1 l DFF + 1,0 l Boxer har god effekt op til stadie 12-13 (kornet har 2-3 blade). Hvis korn og ukrudtet er blevet større end det, vil vi pege på andre løsninger, lyder det fra planteavlskonsulenten.

Hvor der er spildraps, kan man ifølge Knud R. Nielsen tilsætte 5 g/ha Express. Løsningen kan ikke bruges sammen med Atlantis OD, og den giver samme restriktioner på minimidler i foråret, som Atlantis gør.

- Boxer og DFF har effekt ned til frysepunktet, blot der er vækst i planten, Topik, Atlantis og Express er bladmidler, som kræver en dagtemperatur på 6-8 grader for at virke tilstrækkeligt.

Færre bladlus

Alle kornarter kan angribes af havrerødsot, som smitter gennem bladlus. Hvis det milde vejr fortsætter, vil bladlusene også kunne fortsætte med at udvikle sig.

- Vi finder et færre antal bladlus i markerne i år end i de to tidligere år, men hvis du kan finde 2-3 procent planter med lus, vil vi anbefale en behandling, hvis marken er sået tidligere end 20. september, siger Knud R. Nielsen.

Marken undersøges bedst ved, at man lægger sig ned og kigger på bladene i modlys eller tager den enkelte plante op. Bladlusene kan sidde både på blade og på bladstænglerne helt ved jordoverfladen.

Hvis der er behov for bekæmpelse, anbefaler planteavlskonsulenten, at man bruger 0,1-0,15 kg/ha Karate, 0,05-0,075 kg/ha Kaiso Sorbie eller 0,05-0,1 l/ha Mavrik Vita og i vinterbyg yderligere 0,1-0,15 l/ha Biscaya.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon 40 21 97 57

Læs også