Rug er nu en afgørende del af sædskiftet på Kjargaarden I/S i Sunds ved Ikast og et vigtigt element i foderet i bedriftens slagtekalveproduktion.
Rugen er kommet for at blive i sædskiftet på Kjargaarden I/S i Sunds ved Ikast.
- Det er en god og sikker afgrøde med et højt udbyttepotentiale i forhold til input og indsats.
Det siger Jørn Willumsen, der ejer virksomheden sammen med sin far, Niels Willumsen, sin bror Karsten Willumsen samt direktør Ole Madsen.
- Interessen fra vores side er stigende i takt med fremkomsten af de nye og mere stråstærke sorter på markedet, som ikke giver så store udfordringer med lejesæd. Vi forventer os også meget af de kortstråede coming up-sorter fra Nordic Seed, siger han.
Erstatter majs til modenhed
Rugen har over de senere år vundet indpas i markbruget på Kjargaarden, hvor den har erstattet en stor del af den kernemajs, der tidligere har været dyrket på bedriften.
- Vi begyndte at tage rugen ind som erstatning for majs til modenhed, som vi brugte i foderblandinger til slagtekalve og slagtesvin. Vi havde udfordringer med majsen, som i flere år var for ustabil og ikke modnede som ønsket, fortæller Jørn Willumsen, der står for markbruget på bedriften.
Rugen etableres typisk efter vårbyg eller kartofler. I år er det sorten KWS Vinetto, som blev sået med lavt plantetal omkring 15. september og har busket sig godt i løbet af det lange, milde efterår.
Nem i dyrkning
Jørn Willumsen har ikke fortrudt satsningen på rug, og han forventer, at den fremover vil komme til at fylde endnu mere i planteavlen.
- For det første udgør den et godt foder til vores tyrekalve og på sigt også til vores slagtesvin, hvor vi forventer at tage den ind.
- Samtidig er det en god bufferafgrøde, hvor det sjældent går helt galt. Den har et højt bundniveau. Med en minimal indsats kan den levere gode udbytter på de lette jorde, siger Jørn Willumsen og henviser til resultater på 7,5 tons pr. hektar, når det går godt.
Med på plussiden er også, at rugen ikke er så behandlingskrævende med hensyn til plantebeskyttelse og gødning. Og i det hele taget har lave dyrkningsomkostninger.
- Jo mindre, vi kan sprøjte og behandle, jo bedre er det, siger Jørn Willumsen, der fremhæver vigtigheden af at skulle bruge mindre tid på kørsel i markerne.
- Rug er tørketolerant og kan tåle at vente på vand. Vi skal ikke bruge så mange ressourcer på vanding som på andre kornafgrøder. Den har et bredt såvindue i efteråret, og i vores markdriften ser jeg det som en stor fordel at have en afgrøde, der kan tåle at vente lidt i forhold til andre gøremål i markerne, påpeger Jørn Willumsen.
Kartofler er omdrejningspunkt
På Kjargaarden drives der 1.500 hektar, hvoraf de cirka 1.100 ejes og resten forpagtes. Jørn Willumsen står i spidsen for markbruget sammen med sin driftsleder, Johan Johansen, samt syv ansatte.
Kartofler er omdrejningspunktet og hovedafgrøden i planteavlen.
- Det er dén, der holder biksen i gang, siger Jørn Willumsen, der har 600 hektar med kartofler plus 40 hektar med læggekartofler.
Ud over kartofler er der 700 hektar med maltbyg, 157 hektar med rug, 63 hektar med vinterbyg og 42 hektar med fodermajs. Fra næste år vil der også være frøgræs i sædskiftet, og vinterbyggen vil blive minimeret og måske udfaset.
Sælger direkte til malteri
Maltbyggen sælges direkte til Fuglsang, som producerer malt og blandt andet sælger malt til whisky-produktion i Skotland og Japan.
Al jorden er JB1, og det hele kræver vanding. På ejendommen er der 56 vandingsmaskiner, og når det for alvor går løs, er fire-fem mand konstant beskæftiget med at passe vandingsmaskinerne.
Al husdyrgødning og gylle afsættes til biogas, og den afgassede gylle bringes ud på markerne.
- Det fungerer fint, og er en kæmpe fordel. Nu har vi én slags gylle, og vi ved helt præcist, hvad den indeholder, hvilket gør det lettere at lave gødningsplan og gøde afgrøderne optimalt.
Kjargaardens omfattende produktion
Planteavlen på Kjargaarden ved Ikast suppleres med en række andre aktiviteter. Der produceres 3.500 slagtekalve på årsbasis til Dansk Kalv, og denne produktion står Karsten Willumsen i spidsen for.
Der produceres desuden 37.000 slagtesvin, og for denne del har direktør Ole Madsen ansvaret. Han står samtidig for værksted samt køb, salg og økonomi. Samlet er der 22 ansatte i landbruget Kjargaarden I/S, der blev etableret i 1999.
Niels Willumsen overtog som ung gården Elmelund med malkekvæg af sin far. På et tidspunkt flyttede han til Kjargaarden, hvor han ville trappe ned med lidt planteavl og kalve. Men iværksættertrangen var stor, og det endte med en vækst og udvikling af Kjargaarden frem til dét, den er i dag.
Niels Willumsen er i dag direktør i byggefirmaet Kjargaard Byg. Firmaet, som blev etableret i 2007, udfører opgaver inden for landbrugsbyggeri med opgaverne fordelt mellem Danmark samt Norge, hvor der opføres 15-20 stalde om året, primært kvægstalde.
Ejerkredsen er de samme som i landbruget plus projektchef Tue Risom. I Kjargaard Byg er der ansat omkring 50 håndværkere.