bannerPos

Optimisme trods vejrmæssige udfordringer

Er der tendens til kålbrok, skal man enten gå efter en resistent sort, eller springe rapsen over, påpeger Lene Mathiasen. Foto: Seges
23-08-2019 12:09
I landets nordlige egne håber man på, at vejrudsigten holder. Hvis man når at få sået rapsen i denne uge, skal det nok gå, hvis ikke vi får tidlig vinter, lyder det fra LMO i Viborg og Agrovi i Nordsjælland

Mange steder i landet er høsten så langt, at man enten har sået vinterrapsen eller er i gang.

At det er tid til etablering af vinterraps, nu vi nærmer os sidste uge i august, er der ikke noget nyt i.

- Men det er nu, rapsen skal etableres, og ellers skal man hellere droppe det, lyder det fra flere rådgivere.

Især i de nordlige egne er man ikke helt i mål endnu.

Planteavlskonsulenterne Bent Halkjær Hedegaard og Ib Møller Jensen fra LMO i Viborg og Lene Mathiasen fra Agrovi i Hillerød giver bud på, hvad man skal lægge vægt på ved den sene etablering.

- Nogle steder er man godt med, men andre er kun lige kommet i gang med høsten. Og hvor det er helt galt, kan man slet ikke køre i markerne, lyder det fra Bent Halkjær Hedegaard.

Optimisme i det nordjyske

- De landmænd, vi har snakket med, er nu faktisk meget optimistiske med hensyn til at nå at få høstet det sidste og få etableret vinterrapsen, fortæller Bent Halkjær Hedegaard, LMO Viborg, der rådgiver planteavlere i området op til og med Hobro og Aars i Nordjylland.

- Men det havde været noget helt andet, hvis vi havde spurgt dem for en uge siden, supplerer hans kollega, planteavlskonsulent Ib Møller Jensen.

De fortæller, at landmændene længst mod vest er særligt pressede. Her regner man med, at 25 procent er høstet fredag (i dag, red.), men kun hvis vejrudsigten holder.

Begge er enige om, at hvis vi får det lovede vejr med tørvejr og omkring 25 graders varme de næste dage, så skal det hele nok gå, og de fleste vil nå at få etableret vinterrapsen.

- Men hvis man ikke når det i denne uge, så skal man hellere droppe det, påpeger Bent Halkjær Hedegaard.

Sørg for, at der er tilgængelig næring

- Hvis vi ikke får tidlig vinter, og afgrøden når at etablere sig, så kan det godt være, at den sene etablering koster lidt på udbytterne. Men afgrøden skal nok klare sig, fortæller Ib Møller Jensen, der ikke mener, at den sene etablering giver anledning til at ændre på udsædsmængden.

- Det er til gengæld vigtigt, at der er tilstrækkeligt med tilgængeligt næringsstof, så rapsen har den bedste mulighed for at komme godt fra start, nu vi forhåbentligt får nogle dage med lidt varme. Vand er der i hvert fald nok af, konstaterer han.

- Ja, kommer der regnvejr, kan det ødelægge det hele, for det er nu, man stadig kan nå at redde noget på udbytterne, forklarer Bent Halkjær Hedegaard, der understreger, at det ikke er hele marker, der er ved at gå tabt, men at man begynder at se knækkede strå rundt omkring i vårbyggen, mens hveden også sine steder er begyndt at drysse.

Vær klar til at sætte ind overfor spildkorn og skadedyr

Også i Nordsjælland mangler man flere steder at få høstet det sidste, så man kan få etableret vinterrapsen.

Planteavlskonsulent Lene Mathiasen fra Agrovi i Hillerød har her et par bud på, hvad der især bør lægges vægt på for at få den sent etablerede raps godt fra start.

- Vær klar til at bekæmpe skadedyr – rapsen vokser langsomt nu, og rapsfrøene har ikke været bejdsede, forklarer hun.

Hun råder til, at man ikke venter på, at alt spildkornet er spiret frem, før man starter med bekæmpelse. Her anbefaler hun en to-delt strategi.

Med hensyn til gødskning foreslår Lene Mathiasen, at der tildeles 50-60 kilo N pr. hektar. Og påpeger, at cirka halvdelen heraf skal være tilgængeligt i de øverste jordlag.

- Vær især opmærksom på, at denne uge er allersidste udkald for en vellykket rapsetablering, afslutter hun.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

 

God etablering af vinterraps

  • Udså kun de kraftigt voksende sorter og sigt efter 40-45 planter/ hektar
  • Er der erfaring for kålbrok – vælg en kålbroktolerant sort eller spring rapsen over et år
  • Giv 50-60 kilo N/ ha og sørg for, at cirka halvdelen er tilgængelig i de øverste jordlag
  • Vær klar til at bekæmpe skadedyr – rapsen vokser langsomt nu, og rapsfrøene har ikke været bejdsede
  • Vær klar til at bekæmpe spildkorn – afvent ikke at al spildkorn er fremspiret – brug hellere en to-delt strategi

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Det tegner til at gødningsprisen skal op i 2020

Prisen for kvælstof har fundet sig et nyt lavpunkt og er så småt begyndt at stige igen. Med en oliepris der ligeledes peger op og med kornpriser der også går i vejret, så tyder det på at prisen for gødning skal stige i resten af 2020.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.
Side 1 af 1774 (35468 artikler)Prev1234567177217731774Next