Ved meget tidlig såning vokser der hurtigt nye blade frem, så effekten af en sprøjtning mod bladlus bliver kortvarig, hvis man sprøjter på 1-2 blade.

Det påpeger Ghita Cordsen Nielsen, Seges, i denne uges opgørelse af observationer fra landets planteavlskonsulenter til registreringsnettet.

- Bekæmpelse af bladlus anbefales ved behov udført ved 3-4 løvblade. Kun hvis der er kraftige angreb, skal man gøre det før.

- I senere såede marker er væksten langsommere, så her kan ved behov godt behandles lidt før 3-4 bladstadiet.

Bladlus flere steder

I hvede er der i denne uge 38 fundet bladlus på 8 af 23 lokaliteter. De to marker med flest bladlus med 3-4 procent angrebne planter er tidligst sået den 2. september.

I vinterbyg er der i denne uge fundet bladlus på 7 af 11 lokaliteter med 0,5-2 procent angrebne planter. De tre marker med flest bladlus med to procent angrebne planter er sået 26. august til 28. august.

Bekæmpelse

Der findes ingen bekæmpelsestærskel for bladlus om efteråret i vintersæd, fordi et varierende antal bladlus indeholder smitte af havrerødsot, og fordi det er ukendt, hvornår nattefrost reducerer antallet af bladlus.

- Finder man dog bladlus på 2-3 procent af planterne, anbefales en bekæmpelse, såfremt marken er sået før ca. 20.-25. september.

Jo tidligere såning jo større risiko for angreb.

Der er således bekæmpelsesbehov nu i nogle af de første marker, som er meget tidligt sået.

Miner fra kålminerfluens larver i vinterraps fotograferet 21. september  af Knud Ravn Nielsen, Velas. Angreb ses hvert år i flere marker, og bekæmpelse er erfaringsvis ikke nødvendig.

Miner fra kålminerfluens larver i vinterraps fotograferet 21. september af Knud Ravn Nielsen, Velas. Angreb ses hvert år i flere marker, og bekæmpelse er erfaringsvis ikke nødvendig.

Denne uges forekomst af rapsjordlopper

● Der er fanget rapsjordlopper over bekæmpelsestærsklen på ca. 15 procent af de undersøgte marker

● Den vejledende bekæmpelsestærskel for bekæmpelse rettet mod larver er en samlet fangst af 25 rapsjordlopper pr. fangbakke i de runde fangbakker (radius 11 cm) indenfor tre uger i hovedflyvningsperioden, forudsat at æglægningen er begyndt

● Æglægningen begynder cirka 10 dage efter indflyvning til marken, og især i varme efterår lægges der mange æg

Kilde: Seges

Planter