Hverken dyr eller mennesker tager skade af glyphosatrester i maden - så længe mængden af pesticidrester i kosten er indenfor grænseværdierne.
Det er konklusionen i en rapport fra EU's fødevareagentur, Efsa, skriver
Ingeniøren. Agenturet undersøgte sprøjtemidlet for tre år siden, og konkluderede ved den lejlighed, at der ikke var en forøget fare for kræft, hvis mængden af glyphosat i fødevarer holdte sig indenfor de gældende grænseværdier.
Nu har fødevareagenturet undersøgt dyrefoder i forhold til den samme problemstilling, og her kommet frem til samme facit. At der ikke er nogen fare for dyr, selv om de har spist foder fra GMO-planter, der er blevet sprøjtet med fx roundup.
- Når man ser på resultaterne af de toksikologiske studier af forskellige arter – og i særdeleshed fraværet af sideeffekter i malkekøer, som i 28 dage var på en diæt indeholdende 400 ppm glyphosat – forventes glyphosat ikke at have en effekt på bakteriesamfundet i vommen og dermed at påvirke sundheden af kvæg og får, selv ved maksimal belastning fra maden, skriver Efsa i rapporten.
Det er anden gang, at Efsa frikender Glyphosat fra anklager om at stoffet er kræftfremkaldende. Alligevel fik stoffet ikke den 15-årige godkendelse, da EU skulle tage stilling til stoffets godkendelse tidligere på foråret, men måtte nøjes med en godkendelse, der blot løber de kommende 18 måneder. Derefter skal EU igen tage stilling til, om stoffet skal godkendes i et længere tidsrum.