- Helt forfærdeligt, den måde man vil håndtere Gudenåen på

Formand for teknik- og miljøudvalget i Randers Kommune, Frank Nørgaard (DF), fortæller, at ny BL-rapport må få planer om at basere et kommende regulativ for Gudenåen på det gamle 2000-regulativ til at forstumme.

I Randers Kommune tager formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, Frank Nørgaard (DF), vel imod den rapport, som Bæredygtigt Landbrug har fået udarbejdet af hydrolog Steen Kaalby om Gudenåen, og som Effektivt Landbrug omtalte onsdag.

Onsdag ved middagstid fortalte Frank Nørgaard, at han vil tage rapporten med sig til møde i kommunens miljø- og teknikudvalg, som skulle afholdes onsdag eftermiddag efter deadline på denne avis.

På det møde er Gudenåen netop et punkt, og der skal tages stilling til, hvordan man i Randers vil gå ind i arbejdet med de seks andre Gudenå-kommuner omkring en helhedsplan.

Fra Frank Nørgaard lyder det, at han finder det meget problematisk, det som er kommet frem i rapporten, hvor det lyder, at politikerne i det gamle Aarhus Amt og Viborg Amt, der vedtog det nuværende vandløbsregulativ for Gudenåen mellem Silkeborg og Randers i år 2000, var vel vidende om, hvad det ville medføre af oversvømmelser.

- Randers Kommune skal sammen med de øvrige Gudenå-kommuner blive enige om en helhedsplan for Gudenåen, og på baggrund af det her, så har jeg sendt rapport og artiklen (i Effektivt Landbrug, red.) til alle udvalgsmedlemmer.

- Jeg har også lavet et par ændringsforslag, siger Frank Nørgaard, og forklarer, at det blandt andet handler om, at fremtidens regulativ for Gudenåen ikke skal tage udgangspunkt i regulativet fra 2000.

- Som der står i rapporten, så har man med åbne øjne i 2000 lavet et regulativ, som man var vel vidende om at ville give problemer. Og ind til videre har snakken gået på, at et nyt regulativ skal tage udgangspunkt i 2000-regulativet. Og gør det det, så er vi jo nået lige vidt.

- Det er helt forfærdeligt den måde, som man vil håndtere Gudenåen på fremadarettet, siger Frank Nørgaard.

Grøde bliver ikke fjernet

Randers-politikeren forklarer, at der findes masser af teorier om, hvordan det kan være, at Gudenåen løber over sine bredder. Selv er han af den overbevisning, at det dels skyldes manglende vedligeholdelse, vandremuslingen som de sidste 15-17 år har gjort sit indtog i Gudenåsystemet, og så de stigende mængder nedbør.

- Vandremuslingen har gjort vandet klare, og solens lys gør så, at grøden kan gro kraftigere, siger DF-politikeren, der tilføjer:

- Men det med de stigende regnmængder forklarer ikke den høje vandstand i 2018, hvor vi jo havde en rekordtør sommer. Her skyldes det jo noget med grøde, der ikke bliver klippet og sandbanker, som ikke bliver fjernet, siger han.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også