Trods politiske visioner om flere statslige arbejdspladser til provinsen, er effekten langt fra slået igennem. Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til at udflytte 10.000 statslige arbejdspladser med henblik på en bedre geografisk balance.
Skiftende regeringer har arbejdet for flere statslige arbejdspladser uden for hovedstaden for at skabe en bedre geografisk fordeling. Nu kan Jyllands-Posten berette, at der kun er sket en marginal ændring til fordel for Jylland.
Hvor der i 2015 lå 41,2 procent af alle statslige arbejdspladser i København og omegn, er det i dag 40,9 procent. En stor andel set i forhold til, at tre ud af fire bor uden for hovedstaden. Hvad angår Jylland, var 37,9 procent af de statslige arbejdspladser placeret i Jylland i 2015. I dag er det 38,1 procent.
Langt fra godt nok
Det er langt fra godt nok, mener Landdistrikternes Fællesråd, som opfordrer til en ny udflytningsrunde.
- Statslige institutioner løser opgaver for borgere og virksomheder i hele landet. Derfor bør arbejdspladserne også være fordelt i hele landet, siger formand Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse.
- Over 40 procent af de statslige arbejdspladser ligger stadigvæk i Region Hovedstaden. Det understreger nødvendigheden af en ny udflytningsrunde. Vi foreslår konkret, at man udflytter 10.000 statslige arbejdspladser fordelt over to omgange, udtaler formanden.
En udflytning af 10.000 statslige arbejdspladser vil betyde, at cirka fem procent af de samlede statslige arbejdspladser vil rykke uden for hovedstadsområdet.
Rammer geografisk skævt
For nyligt kunne Jyllands-Posten desuden berette, at regeringens forslag om at fjerne 1.000 årsværk i staten rammer geografisk skævt. Mere end halvdelen af arbejdspladserne ligger nemlig udenfor hovedstaden.
- Statslige arbejdspladser har stor betydning for, at land- og yderkommuner kan øge attraktiviteten, både for dem der ønsker at blive boende i lokalområdet efter endt uddannelse og for at trække nye tilflyttere til området. Desuden kan man sagtens rekruttere medarbejdere uden for hovedstadsområdet, hvilket de to tidligere runder også viser, siger Steffen Damsgaard.
- Nu skal vi bygge videre på de positive erfaringer fra udflytningen af statslige arbejdspladser, selvom der stadig er en skæv balance. Det kræver politisk fokus og prioritering af en ny udflytningsrunde. En ny udflytningsrunde skal i større omfang målrettes land- og yderkommuner, hvilket der også er gode erfaringer med fra de to tidligere udflytningsrunder. Det vil bidrage til regeringens ambition om et land i geografisk balance, slutter han.