Søndergaard forsikrer: - Ingen bliver tvunget til at indgå en aftale om omlægning

- Ingen bliver tvunget til at indgå en aftale om omlægning, som man ikke er tilfreds med, forsikrede Søren Søndergaard.

Den seneste tids debat om værditab og kompensation har ifølge Søren Søndergaard forståeligt nok udløst bekymring hos mange landmandsfamilier.

- Det er jeg ærgerlig over. For det er en unødvendig bekymring, og debatten er foregået på et helt forkert grundlag. Vi ville selvfølgelig aldrig gå med til en aftale, som gav de værditab, som der har været tale om, fastslog L&F-formanden.

Han understregede i sin tale, at al omlægning af landbrugsjord til skov i treparten er baseret på frivillige aftaler.

- Ingen bliver altså tvunget til at indgå en aftale om omlægning, som man ikke er tilfreds med. Banker og kreditforeninger vil selvfølgelig heller aldrig gå med til, at vi forærer værdierne væk.

Fast model for værditab

For det andet er skovrejsning ifølge Søren Søndergaard slet ikke det mest arealeffektive virkemiddel i forhold til næringsstoffer – herunder kvælstof.

- Skov er godt mange steder og til mange formål. Men skovrejsning er ikke første valg til at nedbringe udledning af næringsstoffer. Her er etablering af vådområder, minivådområder og lavbundsprojekter meget bedre.

- Og i de ordninger findes der allerede i dag en fast model for værditab, som giver fuld erstatning for det tab, der opstår, når man ikke længere kan dyrke markerne på samme måde som i dag, lød det fra Søren Søndergaard.

Det sagde formanden også...

- Vi hører råbene fra ungdommen

- Vi er alle stærkt bekymrede for klimaforandringerne. Fordi det udgør en trussel mod hele fødevareforsyningen. Men måske mest fordi, vi er vant til at tænke et par generationer frem.

- Vi hører råbene fra ungdommen, og deres bekymring gør indtryk. Vi kan gøre endnu mere. Og vi vil fortsat være i verdenseliten i kampen for et klimaneutralt fødevareerhverv.

- Vi vil udvikling. Og vi vil forandring. Det gælder også, når der er tale om vandplaner og iltsvind i vores fjorde. Vi anerkender vores ansvar. Vi lader ikke stå til.

- Derfor er der jo hos mange af jer store projekter i gang på tværs af Danmark, og netop derfor har vi forpligtet os på en historisk omlægning af arealer.

Jordens forvaltere

- Det ligger i vores DNA som landmænd at bruge vores hænder og vores redskaber til at bryde ny jord, at omskabe stenjord til muldjord. At så og høste jordens afgrøder. Vi lever af jorden. Vi forvalter jorden.

- Det er vores livsopgave. Og det er vores stolthed. Den stolthed skal vi holde fast i.

Fremtiden tilhører de unge

- Fremtiden tilhører den nye generation af landmænd. Og selvom man kan se på farven af hårtoppene her i dag, at der heldigvis stadig er mange gode, stærke, erfarne kræfter til stede, så er det vigtigt at sikre forsyningskæden, når det handler om nye kræfter i landbruget.

- Jeg kan godt forstå, hvis de unge landmænd – og dem, der overvejer at blive det – går med en følelse af, at der godt nok er mange udfordringer. Det er der også.

- Men der er endnu flere muligheder. Især hvis vi gøder jorden ordentligt for de nye generationer. Derfor er jeg også glad for, at treparten sikrer fokus på de finansielle muligheder for næste generations indtræden i erhvervet.

- Det er vigtigt for at sikre landbrugets fremtid.

Læs også