Politisk aftale skal give bedre rammevilkår for danske virksomheder – herunder familiedrevne firmaer.
En politisk aftale om at forbedre beskatningen ved generationsskifte, som så lyset i sommer, er nu endelig ved at være en realitet efter en længere hørings- og ventefase.
Et af aftalens lovforslag angik nye regler om generationsskifte, og det er her den 22. januar formelt blevet fremsat i Folketinget.
- Regeringen præsenterede i juni udspillet »Et stærkere erhvervsliv«, som blandt andet indeholdt tiltag, der skulle forbedre mulighederne for generationsskifte af familieejede danske erhvervsvirksomheder. Udspillet blev fulgt op af et udkast til lovforslag, som blev sendt i høring i juli og med høringsfrist den 22. august 2024. Siden da har tavsheden imidlertid været stor.
- Her fem måneder efter høringsfristen er det længe ventede lovforslag nu endelig fremsat - til stor glæde for de familieejede virksomheder, der er så væsentlig en del af det danske samfund og økonomi«, skriver rådgivningsvirksomheden PWC på sin hjemmeside.
Ifølge PWC er virkningsdatoerne for reglerne, på trods af ventetiden, ikke ændret, hvorfor generationsskifteforbedringerne får virkning med tilbagevirkende kraft fra henholdsvis 1. oktober 2024 og 1. januar 2025.
Tryggere at videregive stafetten
Ifølge Dansk Industri har aftalen blandt andet som formål at give virksomhederne retskrav på såkaldt skematisk værdiansættelse, hvilket ifølge erhvervsorganisationen giver trygge rammer for at give stafetten videre i et generationsskifte.
- Med lovforslaget skal det fremover være muligt at foretage en skematisk værdiansættelse af virksomheden eller aktier efter objektive kriterier. Formålet hermed er at skabe en større sikkerhed for de involverede parter i et generationsskifte i forhold til godkendelsen af værdiansættelsen, som lægges til grund for generationsskiftet.
- Kriterierne for den skematiske værdiansættelse er nu præciseret i lovforslaget og svarer på nogle punkter til retningslinjerne i de nugældende aktie- og goodwillcirkulærer, men rummer samtidig også nye regler for, hvorledes værdien af en virksomhed skal opgøres, lyder det fra juridiske eksperter hos Focus Advokater.
Bo- og gaveafgift fra 15 til 10 procent
Som et led i aftalen er det også planen at nedsætte afgiftssatsen for bo- og gaveafgift fra 15 procent til 10 procent ved overdragelse af virksomheder til næste generation. Samtidig er det tanken, at familieejede ejendomsvirksomheder ligestilles med andre typer af virksomheder, så de også får mulighed for såkaldt skattemæssig succession.
- Reduktionen i boafgiften vil være basereret på de gældende regler om nedsat bo- og gaveafgift for generationsskifte i perioden 2016-2019. Den reducerede boafgift foreslås at gælde med tilbagevirkende kraft fra den 1. oktober 2024. Det kan for nogens vedkommende medføre et ønske om genoptagelse af tidligere sager, bemærker man hos Focus Advokater.
Ved modtagelse af gaver sidestilles søskende med nære familiemedlemmer, sådan at søskende fremover betaler gaveafgift på 15 procent af beløb, der overstiger det afgiftsfrie beløb, hvilket svarer til andre nære familiemedlemmer, pointerer Dansk Industri.
Derudover åbner aftalen for, at generationsskifte af en virksomhed mellem søskende vil kunne foregå på mere lempelige vilkår end i dag, hvad enten overdrageren er barnløs eller ej.
Kriterier for at anvende successionsreglerne på ejendomme
Det vil være muligt at anvende successionsreglerne på ejendomme, hvis:
Der er tale om ejendomme, hvoraf overdrageren og dennes nærtstående samlet har en ejerandel højere end 50%
Opgaverne med indgåelse af lejeaftaler og andre aftaler af væsentlig økonomisk betydning håndteres af ejeren
Overdrageren har ejet ejendommen mindst ét år forud for overdragelsen og har aktivt udlejet denne, eller ejendommen er en del af en portefølje, som aktivt er udlejet gennem det seneste år
Hvis ovenstående betingelser er opfyldte, er det muligt at anvende successionsreglerne ved overdragelse af en fast ejendom eller et ejendomsselskab. Anvendes successionsreglerne, overtager næste generation skatten.
Det er muligt at kompensere dem herfor i forbindelse med værdiansættelsen. Hvis successionsreglerne anvendes, udløser overdragelsen ikke afståelsesbeskatning hos overdrageren.
Ved overdragelsen ansættes ejendommene til handelsværdien. I den forbindelse kan det blive nødvendigt at indhente vurderinger af de overdragne ejendomme.
Kilde: Beierholm