Det bliver en svær opgave at få det gigantiske puslespil omkring den grønne trepart til at gå op. Nu er de lokale treparter udpeget.
Landbrug & Fødevarer har fundet repræsentanter til de 23 lokale treparter, der nu er klar til at påbegynde arbejdet. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.
Interessen for at komme med i de lokale treparter har generelt været stor, og Landbrug & Fødevarer har udpeget repræsentanterne gennem de lokale foreninger. Den opgave har stået på i løbet af den seneste måned. Formand Søren Søndergaard er glad for udviklingen.
- Jeg er stolt af, at vi på kort tid har sat et hold af dygtige lokale trepartsrepræsentanter, der er klar til at gå i gang med den store og vigtige opgave; at gøre trepartsaftalen fra sidste år til virkelighed. Vi har som landmænd erfaring med at løfte et stort lokalt ansvar. Alle er klar over, at det er en både vigtig og svær opgave. Derfor er dygtige lokale repræsentanter altafgørende, siger Søren Søndergaard,
De lokale treparter skal finde de bedste løsninger i hvert enkelt vandopland, så man kan sikre en indsats, der understøtter et stærkt og konkurrencedygtigt landbrug og samtidig forbedrer vandmiljøet, skaber mere natur og færre klimaudledninger. Det bliver ikke en nem opgave.
- De udfordringer, vi har med rigid og ineffektiv vandmiljølovgivning, har eksisteret i flere år. Med trepartsaftalen har vi nu rammerne og værktøjerne til at udføre opgaverne bedre end før. Det er helt centralt, at det er lokale kræfter, og ikke bureaukratiet i København, der skal gøre ambitionerne til virkelighed. Derfor er det vigtigt for Landbrug & Fødevarer, at det er lokale folk, der sidder med ved bordet, når løsningerne skal findes, siger Søren Søndergaard.
En kæmpe opgave
En af dem, der er udpeget til den lokale trepart, er landmand Jens Bigum fra Nordjylland.
- Jeg vil gå positivt ind i det her, og jeg tror på, at man er nødt til at se konstruktivt på det fra alle sider. Og det skal selvfølgelig gøres på en fair måde, så der ikke er landmandsfamilier, der bliver nødt til at gå fra hus og hjem, har Jens Bigum tidligere sagt til DR Nyheder.
Aftalen om grøn trepart indebærer også mulighed for at oprette 18 kystvandråd, der kan assistere omkring lokale løsninger. Et af de steder, hvor det er på dagsordnen, er ved Hovedvandoplandet Horsens Fjord, der omfatter Horsens, Hedensted og Odder kommuner.
Uvist med medlemmer
Her er den radikale Rikke Christensen formand for den lokale trepart, og hun siger i en pressemeddelelse, at det afgørende er at få anlagt mere skov i de tre kommuner.
- Det er en kæmpe opgave, der venter os. Men med en velfunderet lokal trepart og et eventuelt nyt kystvandråd står vi stærkt til at nå klima- og vandmiljømålene. Skovrejsning er en af de vigtige brikker - og lokalt har vi allerede gode erfaringer med at omlægge landbrugsjord til skov, siger Rikke Christensen, der er udvalgsformand for Bæredygtigheds-, Natur- og Klimaudvalget i Horsens Kommune.
- De erfaringer bygger vi videre på. Ved fælles indsats, lokal viden og allerede eksisterende data har vi et rigtig stærkt grundlag for vores arbejde med omlægningsplanen og realisering af projekter, som vil få kæmpe værdi for åløb, fjorden og vores fælles natur, tilføjer hun.
Trods afklaringen på L&F's repsæsentanter i treparterne, er de lokale treparter stadig omgærdet af lidt mystik.
L&F har således ikke meldt ud, hvem der præcist er udpeget til treparterne, og heller ikke Danmarks Naturfredningsforening, der også er med i alle 23 treparter, har ønsket at oplyse, hvem der sidder med fra dem. De har ellers indberettet deres medlemmer til KL for over to uger siden. Senere i februar måned bliver kommissoriet for de grønne treparter lagt på plads i de forskellige kommuner.
Et stort puslespil venter i de lokale treparter