Efter lang tids uvished om, hvad der kommer til at ske for de danske minkavlere, blev der tirsdag igen sparket gang i forhandlingerne om en erstatning til minkavlerne, efter at erhvervet de facto blev lukket ned i efteråret 2020. 

Men forhandlingerne, der foregik mellem regeringen og hver enkelt parti på skift, varede ikke længe hvad angår blå blok, der valgte at udvandre fra forhandlingerne, efter at regeringen ifølge den konservative fødevareordfører Mona Juul på bagkant forsøgte at få lovliggjort aflivningen af alle mink. Som bekendt var det ikke lovligt, da det skete, og det kostede daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) jobbet. 

- Vi forhandler meget gerne erstatning til minkavlerne. Men vi vil ikke hjælpe med at lovliggøre aflivninger på bagkant – og før høring. Vi ser frem til de fortsatte forhandlinger om fuld og hel erstatning, skriver Mona Juul på Twitter, mens Peter Skaarup, DF, tilføjer på samme sociale medie:

- Når fornuften hører op til forhandlingerne, så kan vi lige så godt gå. Selvfølgelig skal vi ikke lovliggøre regeringens beslutning om af aflive alle mink, og så først derefter finde kompensationen.

Også hos Venstre er man utilfredse med regeringens taktik om at få landet en aftale om den manglende lovhjemmel og den manglende tempobonus, inden man kan gå videre til at få en aftale på plads om den samlede erstatning. Det oplyser partiet til Ritzau.

15-17 milliarder

Der er tale om et betydeligt beløb, der efter alt at dømme vil kunne mærkes hos den enkelte minkavler. 

- Der ligger rigtig mange penge på bordet. Lige nu snakker vi et sted mellem 15 og 17 milliarder kroner, som man vil bruge på at kompensere minkavlerne, siger Carl Valentin, fødevareordfører hos SF, til DR Nyheder, og tilføjer, at det efter hans og SF’s smag bliver for dyrt for samfundet.

Pengene skal blandt andet bruges på at erstatte de mink, der blev gasset i starten af november måned, fremtidige indtægter og produktionsudstyr. 

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

MinksagenPolitik