De aktuelle landbrugsforhandlinger på Christiansborg står i stampe. Og ender de aktuelle landbrugsforhandlinger uden et blåt, politisk aftryk, og bliver fremtiden for landbruget politisk helt rød, så kommer nøglerne i traktorerne igen, forsikrer den midtsjællandske svineproducent Peter Kiær, der er nyvalgt formand for Bæredygtigt Landbrug. 

- Vi er helt klar til at starte traktorerne igen. Og vi synes også, at hvis blå blok, de går med til noget, som er uspiseligt for dansk landbrug, så skal vi nok gøre dem meget opmærksomme på det. Vi ser faktisk hellere, at hvis det er uspiseligt, så står hele blå blok udenfor, og så må det blive lavet om ved næste valg, lyder det fra Peter Kiær.

Kan blive helt sort

Han kalder landbrugsforhandlingerne på Christiansborg som en af tidens helt store udfordringer.

- Enten bliver det en rigtig, rigtig sort tid, der går os i møde. Og det prøver vi for alt i verden at undgå. Eller også så kommer blå blok med en rigtig god samhørighed sammen med Socialdemokratiet og måske med et af de røde partier med noget, vi kan tåle. I hvert fald et stykke tid, siger Peter Kiær.

De aktuelle forhandlinger kommer, ifølge Peter Kiær, til at have stor indflydelse på de unges interesse for at komme ind i landbrugserhvervet.

- Hvis man hele tiden taler landbruget ned, at vi er et problem, at vi er en udfordring. Der tror jeg, vi har en stor opgave foran os. Vi har også en udfordring i, at om 10 år, er der måske kun 2.800 store fuldtidslandbrug tilbage. Så det at være primærproducenternes talerør i Bæredygtigt Landbrug, det er et stort hverv, som jeg ydmygt tager, siger den nyvalgte formand og tilføjer:

- Jeg har en udpræget retfærdighedssans. Jeg synes simpelthen, at hvis der er noget, som bliver os lagt på, der er dybt urimeligt, så vil jeg kæmpe for det. Og det har jeg også vist ved at være bannerfører for de her traktordemonstrationer, der har været. Og det vil jeg kæmpe mere politisk for nu.

- Og så vil jeg sørge for, at vi får åbnet dørene ind til de forskellige, politiske partier, så de kan lytte til os, så vi kan vise hvilke udfordringer, der er. I stedet for hele tiden at køre den her følelsesladede retorik, der hele tiden kommer fra Christiansborg, påpeger Peter Kiær.

Kræver second opinion

Han ser dog om muligt endnu større udfordringer end de aktuelle landbrugsforhandlinger i horisonten.

- Den største udfordring er, at vi skal have lavet fundamentet for vandplanerne helt om. Vi kræver en second opinion. Og det er det, vi kæmper rigtigt hårdt for lige nu. Det er den største udfordring, vurderer formanden.

Han kalder samtidig til sammenhold i landbruget.

- Det er også en udfordring, at vi ikke er fuldstændigt sammentømret i dansk landbrug. Det vil jeg i hvert fald arbejde for – at vi står sammen om ét klart budskab, nemlig at vi skal udvikle os og ikke afvikles.

- Vi skal også forklare befolkningen, hvad det er, vi gør. Og vi skal også fortælle, at det er nødvendigt at lave mad til tre gange Danmarks befolkning, fordi det er det, vi er bedst til. Og det kan man gøre på mange forskellige måder. Det er det, vi arbejder på nu.

Fin stemning på sommermøder

Trods udfordringerne har formanden oplevet en fin stemning blandt sine medlemmer på fire sommermøder, som Bæredygtigt Landbrug afviklede tidligere i juni.

- Der var en rigtig god og fin stemning. Det skyldes nok til dels, at nu er coronaen ved at slippe sit tag, og man kan tage folk i hånden igen og mødes fysisk.

- Men alle vi landmænd er også meget bekymrede for den udvikling, og det der bliver sagt fra politisk hold. Det taler vi meget om, og vi prøver også virkelig at klæde medlemmerne på fra Bæredygtigt Landbrug, slutter Peter Kiær.